Bagaimana Melaporkan Tumblr

Sistem microblogging Tumblr yang percuma dan mesra pengguna menarik ribuan pengguna yang mungkin tidak mempunyai masa, wang atau keinginan untuk membina laman web yang lengkap. Sebilangan pengguna tersebut, sayangnya, boleh menghantar spam atau komen yang mengganggu di blog perniagaan anda. Gangguan seperti itu mungkin mengganggu pembaca anda dan boleh menjadikan laman web Tumblr perniagaan anda kelihatan tidak profesional. Sekiranya seseorang mengganggu anda, anda boleh melaporkannya ke Tumblr melalui e-mel atau melalui senarai Pengguna yang Diabaikan.

Laporkan melalui E-mel

1

Tuliskan URL Tumblr atau nama pengguna orang yang mengganggu anda. Tumblr dapat menggunakan maklumat ini untuk mengesan pengguna walaupun dia menukar nama pengguna atau membuat blog baru.

2

Kumpulkan bukti gangguan itu, kerana wakil Tumblr mungkin meminta bukti. Contohnya, ambil tangkapan tangkapan yang mengganggu pengguna yang dibuat di blog anda. Untuk mengambil tangkapan skrin di Windows 8, tekan kekunci "Windows" dan "Print Scrn" bersama-sama. Tangkapan skrin muncul di folder Gambar anda.

3

Hantarkan mesej e-mel ke [email protected] termasuk nama pengguna pengganggu atau URL Tumblr. Perincikan bagaimana pengguna mengganggu anda dan perhatikan seberapa kerap gangguan itu berlaku. Hantarkan tangkapan skrin yang anda miliki sebagai lampiran.

Senarai Pengguna yang diabaikan

1

Pergi ke borang Pengguna yang diabaikan di laman web Tumblr (lihat Sumber).

2

Masukkan nama pengguna atau URL Tumblr orang yang mengganggu anda, kemudian klik "Abaikan."

3

Klik pautan "Spam" atau "Gangguan" yang muncul di sebelah gambar pengguna untuk melaporkannya kepada Tumblr.