Perbezaan Antara Perakaunan Kewangan & Perakaunan Pengurusan

Perbezaan utama antara perakaunan kewangan dan pengurusan adalah salah satu penonton. Terdapat ukuran dan metrik tertentu yang mungkin lebih penting untuk pengendalian elemen perniagaan - fungsi pengurusan - yang boleh menghilangkan data kewangan lain yang merangkumi aktiviti kewangan perniagaan, tetapi tidak secara langsung mempengaruhi proses perniagaan. Tidak hanya terdapat perbezaan antara perakaunan kewangan dan pengurusan, penyelia dan pengurus pada tahap yang berbeza atau di jabatan yang berlainan mungkin berkaitan dengan sekumpulan gambar kewangan yang lebih kecil.

Bagaimana Perakaunan Pengurusan Berbeza dengan Perakaunan Kewangan?

Untuk lebih menggambarkan perbezaan antara perakaunan pengurusan dan perakaunan kos, anda boleh menganggapnya sebagai perspektif perakaunan dalaman dan luaran. Sama ada disebut perakaunan kos, perakaunan kewangan atau hanya perakaunan, sistem apa pun yang merangkumi semua aspek kehidupan kewangan syarikat mempunyai skop yang lebih luas daripada yang biasanya diperlukan untuk pengurus dalam perniagaan itu. Ini juga mungkin berlaku semasa mempertimbangkan perakaunan kewangan berbanding perakaunan korporat. Ini mungkin sama dan sama, tetapi label perakaunan korporat juga dapat ditujukan kepada khalayak yang memerlukan lebih banyak sudut pandang operasi, mungkin lembaga pengarah. Pelbagai terma dan subkumpulan data antara amalan perakaunan kewangan dan pengurusan sangat berbeza antara budaya syarikat.

Apakah Fokus Utama Perakaunan Pengurus?

Perakaunan pengurusan cenderung melihat proses daripada aliran tunai, keuntungan atau metrik kewangan lain. Banyak bergantung pada bidang tugas pengurus. Sebagai contoh, pengurus penjualan mungkin lebih mementingkan jumlah pendapatan dalam dolar sementara pengurus pengeluaran dapat memusatkan perhatian pada waktu buruh yang diperlukan untuk menghasilkan jumlah pekerjaan tertentu, dan jumlah dolar mungkin sekunder atau tidak ada perhatian sama sekali. Malah pengurus penjualan mungkin mengikuti subset data pendapatan, seperti penjualan oleh pekerja, semasa berbanding dengan periode sebelumnya atau perubahan dalam penjualan pelanggan.

Fokus perakaunan pengurusan juga mungkin tertumpu pada jangka masa yang lebih pendek, yang membolehkan pengurus bertindak dengan cepat pada keadaan perniagaan semasa. Pengurus runcit, misalnya, dapat mengubah rancangan kepegawaian mereka berdasarkan jumlah penjualan mingguan yang melebihi atau melebihi jangkaan. Tindak balas yang cepat terhadap keadaan pasaran yang berubah umumnya memberi kelebihan kepada syarikat berbanding persaingan, dan oleh itu persekitaran perakaunan pengurusan yang mantap membantu membuat keputusan yang tepat.

Apakah Fokus Utama Perakaunan Kewangan?

Kesihatan kewangan syarikat dinilai paling baik menggunakan amalan perakaunan standard, dan dalam beberapa kes diperlukan, seperti dengan syarikat yang diperdagangkan secara terbuka. Perakaunan kewangan menyusun urus niaga dengan mempertimbangkan penyata kewangan. Ini adalah, idealnya, cara yang boleh dipercayai, tepat dan setanding untuk menilai perniagaan, sama ada untuk pelaburan atau pembiayaan. Walaupun laporan yang dihasilkan oleh amalan perakaunan kewangan standard mengandungi maklumat berharga untuk pengurusan syarikat, tempoh biasa mungkin bulanan, suku tahunan atau tahunan.

Tidak cepat bertindak balas terhadap data kewangan yang dihasilkan untuk memenuhi prinsip perakaunan yang diterima umum. Ketepatan yang diperlukan untuk memenuhi piawaian perakaunan kewangan mungkin tidak diperlukan untuk laporan perakaunan pengurusan, selagi ada gambaran umum yang menggambarkan prestasi syarikat dengan tepat. Maksudnya, varians pelaporan $ 5.000 mungkin tidak banyak mempengaruhi keputusan pengurus, sementara varians yang sama memerlukan penyelidikan dan pembetulan untuk memenuhi piawaian perakaunan kewangan.

Perspektif Sejarah Perakaunan Kewangan dan Pengurusan

Perakaunan kewangan berkaitan dengan sejarah tempoh sebelumnya, serta pemprosesan data dalam tempoh semasa. Kitaran perakaunan sangat penting untuk piawaian dan proses perakaunan kewangan, memastikan bahawa data disusun dan dilaporkan secara konsisten, sehingga setiap orang yang biasa dengan amalan umum perakaunan dapat memahami. Perakaunan kewangan tidak merangkumi unjuran atau ramalan masa depan.

Walaupun laporan perakaunan kewangan mungkin berguna untuk kegunaan masa depan seperti ramalan, pandangan ke depan lebih pasti perakaunan pengurusan. Sekali lagi, syarikat yang mempunyai "bola kristal" yang paling tepat mengenai aktiviti pasaran masa depan mempunyai kelebihan, menekankan pentingnya perakaunan pengurusan yang berkesan, dan juga kelemahan potensinya. Syarikat yang berkait rapat dengan unjuran perakaunan pengurusan yang tidak tepat mungkin mengalami cabaran menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran sebenar.