Bahasa Pengaturcaraan Apa Yang Terutama Digunakan di Web?

Bahasa pengaturcaraan yang paling biasa di Web merangkumi HyperText Markup Language, JavaScript, Cascading Style Sheets dan PHP: Hypertext Preprocessor. Sebilangannya digunakan bersama-sama satu sama lain sementara ada yang dapat digunakan hampir sepenuhnya terpisah dari bahasa lain untuk membuat laman web interaktif atau statik. Walaupun anda mungkin menemui bahasa lain, ini adalah bahasa utama yang digunakan untuk menyampaikan kandungan melalui penyemak imbas Web.

HTML

HTML adalah salah satu bahasa pengaturcaraan yang paling biasa digunakan untuk membuat dan merancang laman web dan halaman. Jenis bahasa pengaturcaraan ini dikenali sebagai bahasa markup, yang bermaksud ia dibezakan dengan tag markup. Tanda markup adalah kata kunci yang dikelilingi oleh tanda kurung dan apabila digunakan, mereka membuat output tertentu di tetingkap penyemak imbas. Terdapat ratusan tag markup yang berbeza, dan semuanya berfungsi untuk tujuan yang berbeza. Beberapa tanda penanda yang paling umum termasuk, yang membuka dokumen HTML; , yang merupakan bahagian utama di mana kandungan disimpan dan dipaparkan; dan

, yang memulakan perenggan baru.

CSS

CSS adalah bahasa pelengkap yang membantu menggayakan kod markup HTML. Gaya CSS halaman biasanya dipanggil di antara tag HTML. Kaedah menggayakan halaman ini sangat berguna kerana membolehkan pembangun laman web mengubah semua elemen HTML yang sama pada halaman tanpa perlu mengubah setiap satu per satu. Ini membolehkan pemaju menjimatkan masa dan menguji gaya reka bentuk baru dengan mudah.

JavaScript

JavaScript menyerupai bahasa pengaturcaraan komputer yang lebih tradisional tetapi membolehkan pengguna Internet melakukan tindakan tertentu di laman web dan berinteraksi dengan kandungannya. Bahasa skrip menggunakan panggilan fungsi dan menyokong elemen berorientasikan objek. Ia dapat digunakan di luar Web, misalnya, dalam dokumen PDF. Bahasa ini tidak boleh dikelirukan dengan bahasa yang serupa, Java.

PHP

PHP adalah hiperteks preprocessor, bahasa sisi pelayan. Bahasa sisi pelayan bermaksud bahawa semua pemprosesan dilakukan di pelayan dan bukannya di dalam penyemak imbas. Pelayan memproses halaman Web sebelum dipaparkan kepada pengguna. Kod PHP dapat disisipkan di dalam dokumen HTML biasa atau digunakan sebagai fail yang berdiri sendiri. Kedua-dua keadaan memerlukan pelayan memasang salah satu platform PHP terkini.