Apakah Nombor Gerbang Lalai?

Nombor gerbang lalai merujuk kepada lokasi rangkaian yang dilalui oleh lalu lintas yang masuk jika tidak dilabel secara khusus untuk pergi ke mesin tertentu. Dalam kebanyakan kes, lokasi ini adalah pintu masuk dan keluar antara jaringan itu sendiri dan lalu lintas luaran (yang paling sering ke dan dari Internet.) Biasanya lokasi ini akan menjadi penghala rangkaian atau modem.

Persediaan

Sebilangan besar rangkaian komputer, seperti yang digunakan di rumah dan pejabat, terdiri daripada peranti yang disambungkan yang dikenali sebagai nod. Rangkaian memberikan setiap IP alamat IP, dengan cara yang sama seperti Internet itu sendiri. Rangkaian tempatan kemudian menggunakan alamat IP ini sebagai nombor rujukan ketika menghantar data di sekitar rangkaian.

Peribadi atau Awam

Semua peranti di rangkaian mempunyai alamat IP peribadi, yang diketahui dan digunakan semata-mata dalam rangkaian itu sendiri. Nombor yang digunakan akan bergantung pada penghala, walaupun biasanya alamat IP persendirian mulai 192.168. Sebilangan besar peranti di rangkaian, seperti komputer, tidak mempunyai alamat IP awam kerana tidak berkomunikasi secara langsung dengan Internet. Peranti yang berkomunikasi secara langsung dengan Internet - yang biasanya bermaksud penghala atau modem bergantung pada penyediaan - akan mempunyai alamat IP peribadi dan alamat IP awam yang terpisah. Alamat IP awam adalah bagaimana peranti ini dikenali dan dicapai di Internet.

Gerbang Lalai

Apabila peranti di rangkaian mengirim data, itu akan menunjukkan alamat IP yang harus dilaluinya. Dalam beberapa kes, ini akan menjadi alamat IP peribadi, seperti ketika komputer mengirim data ke pencetak rangkaian. Dalam kes lain, alamat IP adalah umum, seperti ketika komputer berkomunikasi dengan laman web. Bila-bila masa peranti menghantar data ke alamat yang tidak dikenali (yaitu, tidak diberikan ke perangkat lain di jaringan lokal), data akan masuk ke gateway lalai untuk dialihkan. Ini bermaksud bahawa dalam kebanyakan kes, nombor gerbang lalai hanyalah alamat IP peribadi penghala atau modem.

Mencari Gerbang Lalai

Di Windows, anda dapat mencari alamat gateway lalai melalui command prompt, yang paling mudah anda akses dengan menekan kekunci Windows, mengetik "Cmd" dan kemudian menekan tombol Enter. Setelah arahan arahan muncul, ketik "ipconfig" dan tekan kekunci Enter. Nombor gerbang lalai akan dilabel dengan jelas pada senarai maklumat rangkaian yang dihasilkan, walaupun anda mungkin perlu menatal senarai untuk melihatnya.