Cara Mengubah Ukuran Komponen di SketchUp

Mengetahui cara mengubah ukuran, komponen dalam Sketchup adalah kemahiran penting yang harus dimiliki jika anda ingin menggunakan perisian penggubalan ini dengan cekap . Untuk mengubah ukuran segi empat tepat, komponen, atau model, pada dasarnya adalah proses yang sama. Anda boleh menggunakan alat Skala atau alat Pengukuran untuk mengubah ukuran apa pun di Sketchup. Kedua-dua alat dapat mengubah ukuran komponen sambil mengekalkan bahagiannya tetap utuh. Alat Skala adalah yang terbaik apabila anda ingin memutarbelitkan bahagian.

Namun, untuk komponen, proses yang anda gunakan akan bergantung pada apakah anda ingin mengubah ukuran satu contoh komponen, atau semua contoh komponen tersebut dalam model anda.

Memahami Komponen Sketsa

Sketchup menggunakan dua istilah yang perlu anda ketahui untuk mengumpulkan objek. Dalam Sketchup, kumpulan merujuk kepada koleksi geometri, atau entiti yang telah anda lukis, tetapi belum memberikan nama. A komponen adalah koleksi geometri, atau entiti, yang biasanya membentuk objek, dengan nama.

Contohnya, jika anda menarik kerusi, anda boleh menghubungkan semua entiti yang menjadikan kerusi itu menjadi komponen dan memanggilnya "kerusi". Sekiranya anda ingin menambahkan kerusi lain ke model anda, anda hanya boleh menyalin contoh komponen kerusi itu ke dalam model, dan bukannya menarik kerusi baru.

Untuk membuat komponen, pilih semua tepi dan wajah dalam objek atau sekumpulan objek dan klik kanan pilihan. Klik "Buat Komponen" dari menu lungsur turun.

Komponen Saiz Sketsa

Mengubah saiz atau menskalakan komponen berfungsi sama dalam Sketchup seperti ketika anda menskalakan objek atau keseluruhan model. Walau bagaimanapun, S * ketchup * _ memberi anda pilihan untuk menjual semula _ satu komponen atau semua keadaan komponen tersebut dalam model anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai empat kerusi di sekitar meja, masing-masing menjadi satu contoh komponen yang sama, anda boleh mengubah saiz satu kerusi, atau semua kerusi.

Untuk membuat skala hanya satu contoh komponen , pilih komponen.

Untuk membuat skala semua contoh komponen dalam model anda, klik dua kali komponen tersebut dan kemudian pilih entiti dalam komponen tersebut.

Apabila anda mengubah saiz komponen dengan alat Pengukuran atau alat Skala, hanya komponen tersebut yang akan berubah. Apabila anda mengubah ukuran entiti dalam komponen, semua contoh komponen yang sama akan diubah.

Mengubah saiz pilihan secara berkadar atau memusingkan dimensi

Untuk mengubah saiz komponen tanpa kehilangan perkadarannya, anda boleh menggunakan alat Tape Measure atau alat Skala . Alat Tape Measure adalah yang terbaik apabila anda ingin menjual semula komponen berdasarkan pengukuran garis tertentu. Alat Skala paling sesuai apabila anda ingin menukar ukuran dengan peratusan tertentu. Sebagai contoh, jika anda mahu satu baris dalam komponen berukuran 12 inci, gunakan alat Tape Measure. Sekiranya anda mahu komponen dinaikkan sebanyak 10 peratus, gunakan alat Skala.

Untuk mengubah saiz objek dan memutarbelitkan dimensinya, gunakan alat Skala. Alat ini membolehkan anda mengubah ukuran ketinggian, lebar dan (dalam hal objek 3D) sama, atau saling bergantung antara satu sama lain.

Menggunakan Alat Ukur Pita

 1. Pilih Alat Ukur Pita

 2. Pilih alat Tape Measure dengan menekan T pada papan kekunci. Kursor menjadi ukuran pita.

 3. Ukur Jarak

 4. _ Klik satu hujung baris dalam komponen _t untuk membuat titik permulaan untuk garis yang ingin anda ukur. Gerakkan tetikus ke titik akhir pengukuran anda. Garis pita pengukur sementara muncul menghubungkan kursor ke titik permulaan.

 5. Klik titik akhir garis yang ingin anda ukur. Jarak antara dua titik muncul di kotak Pengukuran.

 6. Tukar Jarak Pengukuran

 7. Ketik ukuran baru untuk garis di kotak Pengukuran dan kemudian tekan Enter. Apabila kotak dialog bertanya kepada anda jika anda ingin mengubah ukuran model anda, klik "Ya."

 8. Seluruh komponen atau model disimpan semula secara berkadar, berdasarkan ukuran yang anda masukkan. Sekiranya pengukurannya berukuran 10 inci * misalnya * , dan anda memasukkan 15 inci, komponen akan ditingkatkan sebanyak 50 peratus .

Menggunakan Alat Skala

 1. Pilih Objek untuk Skala

 2. Terdapat dua cara untuk memilih objek yang ingin anda skala.

 3. Penskalaan Objek Kompleks: Jika anda menskalakan komponen 3D kompleks, gunakan alat Pilih untuk memilih geometri yang ingin anda skala dan kemudian tekan kekunci S untuk memilih alat Skala .

 4. Menskalakan Objek Asas: Jika anda menskalakan komponen 2D, pilih alat Skala dengan menekan kekunci S, kemudian klik objek dengan kursor.

 5. Pemilihan sekarang dibatasi oleh kotak kuning dengan cengkeraman skala hijau.

 6. Klik Skrip Grip

 7. Untuk menimbang komponen dan mengekalkan bahagiannya, klik cengkeraman penjuru sudut . Cengkaman dan cengkaman yang bertentangan ini akan menjadi merah, sementara kotak Pengukuran akan memberitahu anda bahawa skala semasa adalah 1.00, untuk 100 peratus.

 8. Untuk meregangkan atau meregangkan komponen, tanpa mengekalkan bahagiannya, klik cengkaman tepi atau muka dan bukannya cengkaman sudut. Genggaman yang dipilih dan sebaliknya bertentangan dengan warna merah. Pengukuran menunjukkan 1.00 .

 9. Menjual semula Objek

 10. Gerakkan kursor ke skala komponen. The Pengukuran kotak paparan skala yang diselaraskan seperti yang anda menggerakkan kursor. Klik untuk menetapkan skala baru, atau tekan Esc untuk membatalkan.

 11. Sebagai alternatif, taipkan nombor baru di kotak Pengukuran. Sekiranya anda ingin menukar skala untuk dua paksi, masukkan dua nombor, dipisahkan dengan koma. Sekiranya anda ingin menukar skala untuk tiga paksi pada objek 3D, masukkan tiga nombor, dipisahkan dengan koma.

Dimensi Set Sketchup

Sketchup memberi anda kemampuan untuk _ menunjukkan dimensi model dan komponen anda dengan menggunakan alat Dimensi. Alat Dimensi bersifat dinamik, jadi jika anda mengubah ukuran komponen, alat ini akan menunjukkan pengukuran baru kepada anda secara automatik. Contohnya, jika anda membuat model keretapi skala dan ingin menunjukkan diameter roda, alat Dimensi akan memaparkan diameter dalam inci di sebelah roda. Sekiranya anda mengubah saiz kereta api, diameter yang dipaparkan akan berubah secara automatik.

 1. Pilih alat Dimensi, yang terletak di bar alat Pembinaan, bar alat Set Alat Besar, atau dengan mengklik menu "Alat" dan kemudian "Dimensi."

 2. Klik pada titik permulaan dari apa yang anda mahu diukur, dan gerakkan c * ursor ke arah * titik akhir, sehingga mesin inferensi menyoroti titik akhir yang anda mahukan, kemudian klik pada titik akhir.

 3. Gerakkan kursor pada sudut 90 darjah dari pengukuran untuk menarik entiti dimensi. Sekiranya entiti pengukuran tidak tepat di tempat yang anda inginkan, tahan roda tatal tetikus anda untuk mengaktifkan alat Orbit, yang akan membolehkan anda memindahkan entiti dimensi ke tempat yang anda inginkan.

 4. Klik tetikus untuk menetapkan entiti dimensi di tempatnya. Sekarang, apabila anda mengubah ukuran atau menskalakan objek, entiti dimensi yang anda lampirkan akan diperbaharui secara dinamik, apabila anda menjadikannya lebih besar atau lebih kecil. Perhatikan bahawa anda mesti menggunakan kaedah ini supaya anda dapat menggunakan dimensi dinamik. Sekiranya anda mengedit teks secara manual dalam entiti dimensi, tekstersebut tidak akan dikemas kini lagi apabila anda mengubah saiz komponen.