Jenis Analisis Ekonomi

Analisis ekonomi adalah proses di mana pemilik perniagaan memperoleh gambaran yang jelas mengenai iklim ekonomi yang ada, kerana berkaitan dengan kemampuan syarikat mereka untuk berkembang maju. Ahli ekonomi, ahli statistik, dan ahli matematik sering melakukan analisis ini bagi pihak perniagaan untung dan bukan untung. Jenis penilaian ekonomi ini terdiri dari penilaian mendalam mengenai kekuatan dan kelemahan pasaran. Analisis ekonomi tidak terhad kepada perniagaan bersaiz sederhana atau besar, ia juga berharga untuk syarikat kecil. Sebenarnya, perniagaan kecil mungkin perlu melakukan analisis ekonomi lebih kerap daripada perniagaan yang mempunyai modal dan sumber daya yang cukup untuk menampung kemerosotan ekonomi. Terdapat beberapa jenis kaedah penilaian ekonomi yang boleh digunakan pemilik perniagaan untuk mendapatkan gambaran menyeluruh mengenai bagaimana prestasi syarikat mereka di masa depan.

Analisis Kos-Faedah

Salah satu jenis penilaian ekonomi yang paling berkesan adalah analisis kos-faedah, juga disebut sebagai analisis manfaat-kos. Ini adalah teknik yang digunakan untuk menentukan sama ada projek atau aktiviti dapat dilaksanakan dengan menimbang kos kewangan untuk melaksanakan projek atau aktiviti berbanding faedah. Analisis kos-faedah akan selalu membandingkan kos usaha dengan faedah yang diperoleh daripada usaha tersebut. Oleh kerana ia hanya berkaitan dari segi kewangan, analisis kos-keuntungan adalah salah satu jenis penilaian ekonomi yang paling rendah. Ini dapat memberikan wawasan berharga dalam membandingkan dan membandingkan projek kerja, membantu menentukan sama ada peluang pelaburan adalah ideal, dan membantu menilai akibat pelaksanaan perubahan pada perniagaan anda. Walau bagaimanapun,terdapat kelemahan analisis ini kerana sukar untuk meletakkan nilai wang pada beberapa aktiviti seperti faedah peningkatan keselamatan awam berbanding kos untuk meningkatkan kehadiran penguatkuasaan undang-undang di bandar-bandar besar. Setelah melakukan analisis kos-manfaat, pemilik perniagaan kecil dapat membuat keputusan perniagaan yang berpendidikan.

Analisis Jimat Kos

Dalam analisis kos efektif, anda menilai keberkesanan projek berbanding harganya. Tidak seperti analisis kos-manfaat, bagaimanapun, kos rendah tidak bermaksud keberkesanan tinggi, dan sebaliknya juga berlaku. Sebagai contoh, katakan anda telah menentukan bahawa memasang sistem automatik yang dapat menangani pesanan pelanggan 24 jam sehari, tujuh hari seminggu, adalah cara termurah untuk meningkatkan pesanan masuk anda. Namun, setelah meneliti, anda menentukan bahawa banyak panggilan yang masuk ke dalam sistem automatik tidak lengkap, kerana pemanggil menutup ketika mereka mendengar suara automatik pada sistem. Penyelidikan pasaran anda juga menunjukkan bahawa pelanggan anda ingin bercakap dengan wakil langsung. Analisis yang menjimatkan akan memberitahu anda bahawa laluan pemasangan sistem automatik yang lebih murah tidak berkesan dalam memproses lebih banyak pesanan.Bergantung pada jenis perniagaan yang anda miliki, anda mungkin mendapati bahawa menjimatkan wang tidak menghasilkan kesan yang diingini pada perniagaan anda.

Analisis Pengurangan Kos

Seperti yang dinyatakan dalam istilah ini, analisis pengurangan kos berfokus pada mencari kos termurah untuk menyelesaikan sesuatu projek. Ini adalah salah satu kaedah penilaian ekonomi yang digunakan oleh pemilik perniagaan ketika penjimatan kos adalah premium dan melebihi semua pertimbangan lain. Ia juga digunakan apabila terdapat dua atau lebih cara untuk menyelesaikan tugas yang sama. Analisis pengurangan kos paling kerap digunakan dalam penjagaan kesihatan. Sebagai contoh, pengeluar ubat boleh membandingkan dua ubat yang terbukti memberikan kesan yang sama pada pesakit, atau syarikat farmaseutikal dapat melaksanakan analisis pengurangan kos, untuk menentukan dua ubat yang merawat penyakit yang sama akan menelan belanja paling sedikit untuk menghasilkan. Dalam banyak keadaan, ubat generik yang setara generik adalah ubat paling murah untuk dihasilkan,terutamanya jika ia menghasilkan kesan terapeutik yang sama pada pesakit.