Apa yang Menentukan Kelajuan & Kekuatan PC?

Kelajuan dan daya pemprosesan komputer tidak dapat dikaitkan dengan satu komponen. Ia memerlukan sebilangan perkakasan yang bekerjasama untuk menentukan prestasi keseluruhan komputer anda. Kuncinya adalah seberapa baik, dan seberapa cepat, semua komponen penting berkomunikasi antara satu sama lain untuk melakukan tindakan.

Kelajuan Pemproses dan Saiz Cache

Unit pemprosesan pusat (CPU) adalah otak komputer anda dengan berkesan. Cip ini melaksanakan semua proses dan arahan di komputer anda, bertindak balas dengan tindakan yang sesuai bergantung pada pesanan yang anda berikan, seperti membuka program.

Kelajuan CPU anda, yang dikenali sebagai kelajuan jam, adalah bilangan kitaran yang dilakukan cip dalam satu saat. Semakin cepat CPU berjalan, semakin banyak proses yang dapat dijalankan pada waktu tertentu. CPU dengan kelajuan jam 3 GHz, misalnya, dapat menjalankan 3 ribu juta kitaran setiap saat.

Cache prosesor adalah memori onboard, digunakan untuk menyimpan maklumat sehingga pemproses dapat mengaksesnya dengan cepat. Semakin banyak cache CPU anda, semakin banyak data yang dapat disimpan dan semakin cepat prosesnya dapat dijalankan.

Bas Bahagian Depan

Juga dikenali sebagai bus sistem, bas sisi depan adalah yang menghubungkan CPU dengan komponen lain yang dipasang pada papan induk. Diukur dalam MHz atau GHz, kecepatan bas sisi depan menentukan seberapa cepat CPU dapat berkomunikasi dengan kad grafik, RAM dan komponen lain.

Kelajuan bas biasanya merupakan nisbah kelajuan CPU; semakin kecil nisbahnya, semakin efisien pemprosesnya. Sebagai contoh, CPU 2.4-GHz dengan bas 400-MHz adalah nisbah 6: 1. Penyediaan ini akan berfungsi lebih lambat daripada CPU 2-GHz dan bas 1-GHz, yang merupakan nisbah 2: 1.

Kelajuan dan Jumlah RAM

Memori akses rawak, atau RAM, adalah tempat penahanan sementara untuk data. Semasa menjalankan proses, CPU anda pertama kali melihat cache onboardnya untuk data, kemudian ke RAM sistem. Semakin banyak RAM yang anda miliki dan semakin cepat ia dapat memindahkan maklumat, semakin banyak data yang dapat diakses dan digunakan oleh CPU anda sebelum harus melompat ke cakera keras yang jauh lebih perlahan untuk penyimpanan data.

Spesifikasi RAM disenaraikan dalam istilah seperti DDR3-1600. Nombor selepas tanda hubung merujuk kepada jumlah pemindahan yang dapat dikendalikan oleh cip. Semakin tinggi bilangannya, semakin cepat memori, dan semakin banyak memori yang anda pasang, semakin banyak pemindahan yang dapat dikendalikannya.

Saiz dan Kelajuan Pemacu Keras

Selepas cache CPU dan RAM sistem, cakera keras adalah ruang penyimpanan ketiga yang diakses oleh pemproses anda untuk mendapatkan data. Ringkasnya, semakin besar dan cepat pemacu, semakin baik prestasi komputer anda. Pemacu yang teratur, dengan banyak ruang kosong dan tidak berpecah-pecah, akan membantu kepala membaca / menulis maklumat yang diminta dengan lebih cepat.

Pemacu keras diukur dalam putaran per minit, atau RPM, yang pada dasarnya bermaksud seberapa cepat mereka berputar untuk membolehkan kepala baca / tulis mencari data yang diminta. Oleh itu, cakera keras dengan ruang kosong 200GB dengan kelajuan 7200RPM secara teorinya akan mencari data lebih pantas daripada pemacu dengan ruang hanya 20GB berjalan pada 5400RPM. Semakin rapi pemacu, semakin lama kepala membaca / tulis akan mencari data yang dicari.