Adakah Aplikasi yang Memberitahu Anda Di Mana Kemalangan Lalu Lintas?

Menggunakan aplikasi yang memberi amaran kepada anda mengenai kemalangan jalan raya dapat membantu anda merancang perjalanan dengan lebih baik untuk mengelakkan kemungkinan kesesakan atau bahkan menjimatkan berjam-jam dalam perjalanan perniagaan. Terdapat pelbagai aplikasi untuk setiap sistem operasi mudah alih. Untuk memilih aplikasi yang sesuai untuk anda, pertimbangkan jenis amaran yang anda sukai dan ciri tambahan yang anda mahukan.

Aplikasi Android

Beat the Traffic adalah aplikasi Android yang menunjukkan amaran dari pengguna lain. Anda boleh melaporkan kemalangan semasa memandu dengan menggegarkan telefon anda, jadi anda tidak perlu menghantar teks dan memandu untuk terlibat dalam mengemas kini aplikasi. Aplikasi lain, Infoblu Traffic menggunakan kod warna untuk menunjukkan betapa perlahan lalu lintas bergerak kerana insiden yang dilaporkannya. Ini dapat membantu anda membuat keputusan sama ada perlu menunggu kemalangan atau berlaku. Peringatan Laluan dirancang supaya anda tahu sama ada perjalanan yang anda lalui secara berkala akan ditangguhkan oleh kemalangan atau keadaan lain. Anda membuat laluan dan kemudian menerima maklumat mengenainya setelah tersedia.

Aplikasi IOS

Navigation by Telenav adalah aplikasi yang direka untuk membimbing anda dari satu tempat ke tempat lain, tetapi juga memberi amaran kepada anda mengenai kejadian jalan raya. Anda boleh memilih untuk menukar haluan dan mengelakkan kemalangan dengan aplikasi. INRIX adalah aplikasi trafik dan penghalaan lain. Ia menggunakan maklumat yang dikumpulkan dari pengguna, trak, kamera dan data lain untuk menghantar pemberitahuan mengenai kemalangan kepada anda. Anda juga boleh melaporkan kemalangan. Aplikasi Sigalert.com melaporkan kejadian lalu lintas, menunjukkan kelajuan semasa di jalan raya dan menawarkan pembuatan laluan yang diperibadikan.

Aplikasi BlackBerry

Aplikasi BlackBerry Traffic adalah aplikasi navigasi yang merangkumi isyarat lalu lintas dan kemalangan. Oleh kerana kemalangan mempengaruhi masa yang diperlukan untuk pergi dari satu tempat ke tempat lain, lalu lintas BlackBerry menggunakan maklumat tersebut untuk memberi anda anggaran waktu ketibaan dan laluan alternatif. Pilihan lain untuk pengguna peranti BlackBerry adalah Waze, yang juga tersedia di platform lain. Navigator bersumber dari orang ramai yang menggunakan amaran dari pengguna lain untuk memberitahu anda mengenai kemalangan, lalu lintas atau jalan raya yang akan datang.

Aplikasi Windows Phone

Mango Traffic adalah aplikasi amaran lalu lintas untuk Windows Phone. Ia menyampaikan maklumat mengenai keadaan lalu lintas di kawasan tempatan anda dan dapat menunjukkan kepada anda di mana terdapat kelewatan teruk yang disebabkan oleh kemalangan atau pembinaan. Trapster adalah aplikasi lain yang mendorong amaran lalu lintas ke telefon anda. Ia juga memaparkan maklumat mengenai lokasi kamera laju, lampu merah dan bahaya memandu lain. Laporkan Kemalangan adalah aplikasi yang berfungsi paling baik jika rakan anda juga memilikinya. Anda menghantar dan menerima pemberitahuan mengenai kemalangan dan maklumat lalu lintas lain melalui e-mel dan rangkaian sosial anda. Ia juga mempunyai petua yang boleh anda gunakan jika anda mengalami kemalangan.