Perbezaan Antara Hak Cipta, Tanda Dagangan & Pendaftaran

Hak cipta, cap dagang dan pendaftaran adalah cara undang-undang untuk melindungi idea-idea asli daripada dicuri dan digunakan sebagai hak milik orang lain. Walaupun masing-masing mempunyai tujuan yang sama, masing-masing sangat berbeza dalam penggunaan dan definisi.

Hak Cipta untuk Karya Penulisan, Muzik atau Seni Asal

Hak cipta adalah untuk karya sastera, drama, muzik, seni atau harta intelek yang asli. Setelah karya asli selesai, ia akan mendapat perlindungan hak cipta secara automatik. Hak cipta dapat ditentukan dengan melampirkan simbol ©, kata penuh "hak cipta", atau singkatan "Copr."

Tersedia untuk karya yang diterbitkan dan tidak diterbitkan, hak cipta memberikan pemilik hak eksklusif untuk memperbanyak karya, menyiapkan karya terbitan, mengedarkan salinan dan melakukan / mempamerkan karya tersebut secara terbuka. Hak cipta tidak memerlukan penerbitan atau pendaftaran dengan Pejabat Hak Cipta AS, tetapi ada kelebihannya. Untuk mendaftarkan karya anda, anda boleh mengemukakan tuntutan asal ke Pejabat Hak Cipta AS dengan melengkapkan pendaftaran dalam talian atau mengisi "Borang CO."

Hak cipta tidak merangkumi tajuk, nama, frasa atau slogan, simbol, reka bentuk, idea, prosedur, kaedah, konsep atau penemuan. Perlindungan hak cipta biasanya berlangsung seumur hidup pengarang dan selama 70 tahun tambahan.

Tanda Dagangan untuk Kata, Simbol, Peranti atau Nama

Tanda dagang adalah untuk perkataan, simbol, peranti atau nama yang digunakan untuk membezakan barang satu pengeluar atau penjual dari barang yang lain. Sebarang nama, simbol, atau kata khas ditetapkan sebagai tanda dagang dengan simbol ™. Penamaan tanda dagang memberitahu orang lain bahawa nama dan reka bentuk produk adalah hak milik syarikat.

Walau bagaimanapun, tanda dagangan ini tidak melindungi syarikat daripada syarikat lain yang menghasilkan produk yang serupa atau menggunakan nama yang serupa. Sekiranya perkara seperti itu berlaku, syarikat asal harus membuktikan bahawa ia menghasilkan nama atau reka bentuk terlebih dahulu, tetapi mungkin tidak mempunyai pembelaan undang-undang tanpa pendaftaran.

Pendaftaran (Atau Tanda Dagangan Berdaftar)

Tanda dagang berdaftar ditetapkan dengan simbol ®. Dengan pendaftaran, tanda dagangan dilindungi daripada penggunaan nama atau gambar syarikat lain. Tanda dagang berdaftar adalah pendaftaran tanda persekutuan dan undang-undang.

Mana-mana syarikat masa depan yang ingin mendaftarkan reka bentuk / nama / gambarnya sendiri harus memeriksa untuk memastikan bahawa ia tidak seperti tanda dagang berdaftar. Sekiranya gambar itu terlalu serupa dan masih dihasilkan, syarikat itu bersalah atas pelanggaran tanda dagangan.

Tanda dagang boleh didaftarkan melalui Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS. Pertama, anda mencari pangkalan data dalam talian (Trademark Electronic Search System atau TESS) untuk menentukan bahawa tanda anda tidak dituntut. Setelah anda menentukan bahawa tanda anda adalah unik, isikan aplikasi tanda dagangan dan kemukakan perwakilan tanda tersebut. Proses pendaftaran boleh memakan masa yang lama, memerlukan sekitar empat bulan untuk menerima respons terhadap permohonan anda. Pendaftaran berlangsung selama 10 tahun, tetapi mesti disahkan antara tahun lima hingga enam untuk mengesahkan bahawa tanda dagangan masih digunakan.