Cara Memeriksa Log Pencetak

Log pencetak membolehkan anda melacak pekerjaan cetak pada pencetak perniagaan anda. Sekiranya, misalnya, anda menemui pekerjaan cetak 100 halaman yang bersifat peribadi pada pencetak pejabat anda, anda boleh mencari pelakunya dengan melihat log pencetak. Sekiranya diaktifkan, anda boleh mendapatkan senarai tugas cetak dan acara pencetak di Windows Event Viewer. Sebagai alternatif, anda boleh mengaktifkan "Simpan dokumen yang dicetak" untuk pencetak tertentu, atau log masuk ke konsol Web pencetak jika ada.

Menggunakan Event Viewer

1

Log masuk ke komputer atau pelayan tempat pemacu pencetak dipasang menggunakan akaun pentadbir. Dalam persekitaran yang lebih kecil, ini adalah komputer dengan sambungan fizikal ke pencetak.

2

Klik "Mula," ketik "eventvwr" (tanpa tanda petik) di kotak Carian dan tekan "Enter."

3

Kembangkan "Aplikasi dan Log Perkhidmatan", kemudian kembangkan "Microsoft."

4

Kembangkan "Windows" dan "PrintService."

5

Klik log "Operasi". Sekiranya diaktifkan, anda akan melihat senarai tugas cetak dan acara cetak, seperti pengeluaran / penambahan pencetak. Sekiranya log kosong, ia tidak diaktifkan. Klik kanan pada "Operasional" dan pilih "Enable log" untuk mencatat semua pekerjaan cetak masa depan.

6

Klik "X" di sudut kanan atas tetingkap untuk menutup Event Viewer.

Mengaktifkan "Simpan Dokumen Bercetak" pada Pencetak

1

Log masuk ke mana-mana komputer yang mengandungi sambungan fizikal atau jaringan ke pencetak menggunakan akaun yang mempunyai "menguruskan pencetak" akses ke pencetak yang dimaksudkan. Dalam kebanyakan kes, akaun pentadbir tempatan mencukupi. Sebagai alternatif, log masuk ke pelayan pencetak Windows anda, jika berkenaan.

2

Klik "Mula" dan kemudian "Peranti dan Pencetak."

3

Klik kanan pada pencetak yang dimaksud dan pilih "Properties Pencetak."

4

Klik tab "Lanjutan".

5

Centang kotak di sebelah "Simpan dokumen yang dicetak", dan kemudian klik "Terapkan" dan "OK" untuk mencatat semua pekerjaan cetak yang akan datang. Akses mereka dengan mengklik kanan pada pencetak dan memilih "Lihat apa yang dicetak."

Memeriksa Konsol Web Pencetak

1

Buka penyemak imbas Web dan taipkan alamat IP pencetak anda. Sekiranya anda tidak mengetahui maklumat ini, anda dapat mencari alamat IP dengan mencetak halaman konfigurasi pada pencetak anda, atau dengan pergi ke "Peranti dan Pencetak," mengklik kanan pada pencetak, memilih "Properti pencetak" dari konteks menu, dan kemudian klik tab "Pelabuhan". Klik pada port yang dicentang, dan kemudian klik butang "Konfigurasi port ...".

2

Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda untuk pencetak. Rujuk kepada manual pengguna bahagian IT atau pencetak anda jika anda tidak mengetahui maklumat ini.

3

Cari log cetak di antara muka grafik. Oleh kerana lokasinya bervariasi dari model ke model, lihat manual pengguna pencetak Anda jika Anda tidak dapat menemukannya.