Contoh Kod Pakaian Korporat

Berpakaian untuk bekerja pastinya lebih mudah pada zaman yang digambarkan di "Mad Men." Lelaki memakai baju gelap, kemeja putih dan tali leher konservatif. Kasut hujung sayap diperintah. Beberapa profesional wanita meniru pakaian lelaki dengan pakaian gelap dan kemeja putih, mungkin dengan busur yang masuk akal, dan selalu, pam hitam selalu dengan tumit rendah. Hari ini, sama ada dalam buku panduan syarikat atau tidak, setiap perniagaan mempunyai polisi kod pakaiannya sendiri, dan terserah kepada anda untuk mengetahui apa yang diperlukan.

Apakah Kod Pakaian Korporat?

Sekiranya syarikat mempunyai kod pakaian korporat, lelaki dan wanita diharapkan memakai pakaian klasik yang disesuaikan dengan warna gelap dan neutral. Ini menjadikan pakaian tidak menjadi gangguan bagi sesiapa sahaja. Pekerja di syarikat yang mengekalkan kod pakaian korporat sering mengadakan pertemuan tatap muka dengan pelanggan, dan menjangkakan bahawa pelanggan boleh datang ke pejabat pada setiap hari. Perniagaan dengan kod pakaian korporat yang dikuatkuasakan mudah dilihat: Setiap pekerja akan mengenakan pakaian yang disesuaikan.

Sebilangan syarikat tidak mahu kelihatan diktator dan tidak fleksibel, jadi bukannya mengatakan, "Kami mematuhi kod pakaian korporat," mereka mungkin mengatakan sesuatu seperti, "Kami berpakaian pakaian perniagaan korporat." Sekiranya anda ragu-ragu mengenai pakaian, tanyakan pada diri anda jika anda merasa selesa jika pelanggan atau CEO syarikat berhenti. Dan jangan pernah memakai denim.

Contoh Pakaian Korporat untuk Wanita

Sekiranya anda bekerja di persekitaran pakaian perniagaan korporat, anda tidak akan berisiko terjebak dalam khaki anda ketika pelanggan tiba di pejabat tanpa diduga. Khaki sebenarnya bukan sebahagian daripada almari pakaian korporat, bahkan ketika memakai jaket. Sentiasa memakai pakaian lengkap; jangan campurkan dan padankan jaket dari satu baju dengan skirt yang lain.

Navy adalah warna neutral yang kelihatan baik untuk semua orang. Hitam dan kelabu juga terdapat dalam palet warna pakaian perniagaan korporat, dan garis halus juga boleh diterima. "Halus" bermaksud anda perlu melihat dengan teliti untuk melihat jalurnya; semestinya tidak dapat dilihat dari bawah lorong. Kain hendaklah dianyam dengan ketat, tidak bersatu atau tiga dimensi dengan cara apa pun.

Walaupun seluar konservatif biasanya diterima, sesetengah perniagaan lebih suka wanita memakai skirt labuh, selutut, garis A atau garis lurus yang tidak terlalu ketat. Jaket haruslah digayakan secara klasik, dengan kerah dan pakaian yang berstruktur dan bukannya gaya yang tidak berkolar. Perhiasan adalah baik dan boleh dijangkakan, walaupun juga harus konservatif. Petunjuk: Sekiranya orang mengulas kalung anda sepanjang hari, mungkin terlalu flamboyan dan mengganggu. Anting-anting harus dekat dengan cuping telinga. Simpan kembang api panjang bahu anda yang tergantung di kelab malam.

Sekiranya anda membawa beg tangan, ia juga harus disesuaikan, bukan tangkapan gaya hobo yang besar. Pilih kopling atau beg bersaiz sederhana dengan pemegang pendek, dengan warna coklat atau hitam atau bahan yang kelihatan kulit. Kasut mestilah berkulit netral atau kelihatan seperti kulit dan dekat, tetapi ketinggian tumit boleh lebih tinggi daripada sebelumnya; secara amnya, anda boleh mencapai hingga 3 inci dan serendah 1 inci. Kaus kaki adalah suatu keharusan, dan harus sesuai dengan daging. Pastikan solekan kelihatan semula jadi, dengan gincu halus dan kuku berwarna merah jambu pucat. Sekiranya rambut anda di bawah panjang bahu, tarik kembali ke ekor kuda poni atau chignon yang rendah sehingga anda melihat bagaimana wanita lain memakai rambutnya yang lebih panjang.

Contoh Pakaian Korporat untuk Lelaki

Pakaian korporat atau perniagaan untuk lelaki jauh lebih sederhana daripada wanita. Korporat bermaksud sut yang dipadankan dan tali leher konservatif, yang boleh berjalur atau mempunyai corak kecil. Sut tentera laut mesti dimiliki oleh almari pakaian korporat anda. Anda memerlukan sekurang-kurangnya dua pakaian untuk diganti, jadi baju kedua anda boleh berwarna hitam, kelabu atau garis halus dalam warna-warna ini. Perhatikan apa yang dipakai lelaki lain sebelum anda membeli sut berwarna terang. Di beberapa syarikat, pakaian gelap lebih disukai walaupun pada musim panas. Beli sepasang seluar kedua apabila anda boleh, kerana seluar usang sebelum jaket.

Baju anda harus berkolar, ditekan, dan berwarna putih atau mungkin biru muda atau berjalur. Panjang tali leher adalah penting; bertujuan agar ia hanya menutup tali pinggang keledar anda. Untuk melihat yang terbaik, buatlah pakaian anda secara profesional ketika anda membelinya, supaya sesuai dengan yang sesuai. Untuk melihat bahagian bawah kaki, pakai stoking dan kasut hitam. Mereka tidak perlu menjadi hujung sayap lagi, tetapi boleh menjadi kasut berpakaian yang kelihatan baik dengan jas.