Cara Membuat Fail EPS Dengan Latar Belakang Transparan

Format fail PostScript yang dienkapsulasi biasanya digunakan untuk gambar vektor, tetapi dapat juga mengandung elemen raster. Menggunakan fail EPS vektor tulen membolehkan anda membuat gambar yang dapat diskala tanpa gangguan, menjadikannya sesuai untuk logo syarikat yang mungkin memerlukan pencetakan atau ukiran dalam pelbagai saiz. Semasa membuat fail EPS, latar belakangnya lutsinar secara lalai, dan anda hanya perlu menyimpan fail tersebut dalam format yang betul untuk mengekalkannya. Windows tidak mempunyai program asli untuk membuat fail EPS, jadi gunakan perisian pihak ketiga seperti Illustrator, CorelDRAW atau Photoshop.

Adobe Illustrator

1

Navigasi ke laman web Adobe (pautan di Sumber) untuk memuat turun dan memasang percubaan percuma Illustrator jika anda tidak memasang versi lengkap pada komputer anda.

2

Lancarkan program, kemudian pilih jenis dokumen - cetak atau Web - yang ingin anda buat dari bahagian "Buat Baru" pada layar percikan.

3

Masukkan nama untuk dokumen, serta dimensinya, dan klik butang "OK".

4

Gunakan alat pada bar alat untuk membuat gambar atau teks yang ingin anda tambahkan ke fail EPS anda. Biarkan latar kosong, kerana kawasan putih di latar akan menjadi telus setelah anda menyimpan fail EPS.

5

Klik "Fail" dan "Simpan sebagai," pilih "Illustrator EPS" dari menu lungsur di sebelah "Simpan sebagai jenis" dan klik "Simpan."

6

Pilih "Tiff (Warna 8-bit)" dari menu drop-down "Format" di bawah bahagian "Pratonton" di tetingkap pilihan EPS yang muncul. Klik butang radio di sebelah "Telus," kemudian klik "OK." Fail EPS anda disimpan dengan latar belakang yang telus.

CorelDraw

1

Navigasi ke laman web Corel (pautan di Sumber) dan muat turun versi percubaan CorelDRAW Graphics Suite jika belum dipasang di komputer anda.

2

Klik dua kali fail persediaan setelah muat turun selesai dan pilih "Custom" dari menu pemasangan.

3

Klik kotak centang di sebelah "CorelDRAW", yang merupakan komponen ilustrasi vektor pakej, kemudian klik "Seterusnya" untuk meneruskan pemasangan.

4

Lancarkan program setelah pemasangan selesai. Klik "Fail" dan "Baru", kemudian masukkan dimensi gambar yang ingin anda buat.

5

Klik "OK", kemudian gunakan alat di sebelah kiri skrin untuk membuat gambar dan teks yang ingin anda gunakan untuk fail EPS anda.

6

Klik "Fail" dan "Eksport." Pilih "EPS" dari menu lungsur di sebelah "Simpan sebagai jenis", kemudian klik butang "Eksport".

7

Klik kotak centang di sebelah "Latar belakang telus" pada tetingkap Eksport EPS di bahagian "Gambar pratonton", kemudian klik "OK."

Adobe Photoshop

1

Navigasi ke laman web Adobe (pautan di Sumber), kemudian muat turun dan pasang percubaan percuma Photoshop jika anda tidak memasang versi lengkap di komputer anda.

2

Lancarkan program, klik "File" dan "New", masukkan tetapan untuk dokumen dan klik "OK."

3

Gunakan alat untuk membuat gambar yang ingin anda simpan sebagai fail EPS. Biarkan latar belakang putih atau warna seragam.

4

Klik alat "Magic Wand" dan klik pada latar belakang gambar. Dengan syarat bahawa semuanya berwarna seragam, alat ini harus memilih keseluruhan kawasan. Sekiranya tidak, gunakan alat "Lasso" dan lacak garis besar gambar anda.

5

Klik "Pilih" dan "Terbalik" sehingga hanya gambar yang dipilih dan bukan latar belakang. Klik tab "Laluan" dan pilih "Buat Jalan Kerja Dari Pilihan."

6

Klik menu panel "Paths" dan pilih "Path Clipping." Pilih "Laluan 1," yang merupakan jalan kerja yang anda tentukan sebelumnya, kemudian klik "OK."

7

Klik "File" dan "Save As", kemudian pilih "Photoshop EPS" dari menu drop-down "Format".

8

Klik "Simpan" dan pilih "TIFF (8 bit / piksel)" dari menu lungsur turun "Pratonton", kemudian pilih "ASCII85" dari menu lungsur "Pengekodan". Klik "OK" untuk menyimpan gambar sebagai EPS telus.