Cara Mendapatkan Pencetak Saya Kembali ke Mac Apabila Ia Di Luar Talian

Apabila komputer dan pencetak anda tidak tersambung dan pencetak tersedia di rangkaian syarikat anda atau dipasang secara fizikal ke Mac anda, terdapat beberapa langkah penyelesaian masalah untuk mengetahui sebab pencetaknya di luar talian. Sebaik sahaja anda membuat sambungan semula ke Mac dan disahkan bahawa pemacu pencetak dan perisian telah dipasang dengan betul, anda boleh kembali mencetak invois pelanggan, dokumen untuk mesyuarat perniagaan dan pemberitahuan untuk pekerja mengenai peristiwa penting syarikat yang akan datang. Semasa berusaha untuk menghidupkan semula pencetak anda, mulakan dengan urutan penyelesaian masalah asas dan lihat apakah pencetak anda kembali dalam talian selepas setiap langkah. Sekiranya pencetak anda tetap di luar talian, tetapkan semula sistem percetakan dan tambahkan pencetak semula.

Urutan Penyelesaian Masalah Asas

1

Periksa semua sambungan kabel antara pencetak dan penghala rangkaian atau komputer, bergantung pada kaedah yang digunakan untuk menyambung ke pencetak. Pastikan tidak ada kabel yang terlepas dan pencetak telah dihidupkan.

2

Periksa dulang pencetak untuk sebarang kemacetan kertas. Pastikan pencetak mempunyai kertas yang mencukupi dan kertas sejajar dengan betul di dalam pencetak. Sekiranya anda melihat mesej "Tinta Rendah" pada pencetak, ganti kartrij dakwat yang kosong.

3

Klik menu "Apple" dan pilih "Kemas kini Perisian" untuk memasang kemas kini yang ada.

4

Klik menu "Apple" dan pilih "Mulakan semula" dari menu lungsur.

5

Klik "Keutamaan Sistem" di Dock dan pilih "Cetak & Imbas." Klik dua kali pencetak anda dari senarai Pencetak jika lampu kuning muncul di sebelah nama pencetak. Klik "Sambung semula."

6

Buka dokumen yang perlu anda cetak dan cuba mencetak dokumen dengan menekan "Ctrl-P." Pilih pencetak anda dengan mengklik butang "Ubah" dan pilih pencetak anda dari senarai. Klik "Cetak."

Tetapkan Semula Sistem Pencetak

1

Klik menu "Apple" dan pilih "Keutamaan Sistem" dari menu lungsur turun.

2

Klik "Cetak & Imbas."

3

Tekan kekunci "Ctrl" dan klik kanan serentak dalam senarai Pencetak. Pilih "Tetapkan Semula Sistem Percetakan."

4

Klik butang "+" dan pilih pencetak anda jika muncul, jika tidak, klik "Tambah Pencetak atau Pengimbas." Pilih pencetak anda dari senarai dan klik "Tambah." Tunggu pencetak memuat turun dan memasang dan mula menggunakan pencetak anda semula.