Apakah Demografi dalam Pemasaran?

Demografi adalah statistik yang dimiliki syarikat untuk pelanggan perniagaan dan pengguna. Statistik pemasaran ini mungkin merangkumi ukuran perniagaan sehingga syarikat dapat membezakan dengan lebih baik antara syarikat kecil, sederhana atau besar. Tetapi ia lebih biasa digunakan untuk mengenal pasti perbezaan sifat peribadi di kalangan pengguna. Terdapat banyak jenis syarikat demografi yang digunakan untuk pelbagai tujuan.

Pengenalan

Demografi biasa merangkumi usia, jantina, bangsa dan asal etnik. Syarikat juga mengesan demografi seperti pendidikan, ukuran isi rumah dan pekerjaan. Sebilangan besar demografi ditakrifkan atau digambarkan oleh julat tertentu. Contohnya, demografi umur boleh dibahagikan kepada lingkungan antara 18 hingga 24 tahun; 25 hingga 34; 35 hingga 54; dan 55 tahun ke atas. Orang dalam kumpulan umur ini mempunyai nilai yang berbeza. Pilihan mereka untuk produk atau perkhidmatan tertentu mungkin juga berbeza. Begitu juga, ahli statistik boleh membahagikan statistik pendapatan kepada beberapa kumpulan untuk membezakan mereka yang berada di kelas bawah, menengah dan kelas atas.

Memperolehi Data

Syarikat boleh mendapatkan maklumat demografi dari Biro Banci AS. Mereka biasanya menyenaraikan pelbagai demografi mengikut negeri dan bandar. Pemasar juga dapat memperoleh lebih banyak maklumat demografi yang dilokalkan dari Kamar Dagang daerah atau daerah. Entiti ini biasanya memecah data berdasarkan pelbagai banci atau wilayah yang lebih kecil di kawasan metropolitan. Syarikat yang mahukan data demografi yang berkaitan dengan industri mereka sering membeli laporan dari syarikat penyelidikan pemasaran seperti Nielsen, Forrester Research atau The NPD Group. Syarikat-syarikat ini biasanya melakukan tinjauan berkala untuk mengumpulkan maklumat ini. Sebagai contoh, syarikat produk pengguna mungkin menginginkan perincian umur bagi pembeli atau pengguna pencuci pakaian yang paling berat. Perniagaan dapat memperoleh lebih banyak data khusus syarikat dengan melakukan tinjauan telefon atau Internet mereka sendiri.Kad jaminan adalah alat lain yang dapat digunakan untuk mengumpulkan data demografi.

Penggunaan Data Tempatan

Syarikat menggunakan data demografi tempatan untuk menentukan pelanggan utama mereka dengan lebih baik. Data tertentu lebih relevan dengan pelbagai perniagaan. Sebagai contoh, peruncit khusus wanita kelas atas, yang menawarkan pakaian premium atau harga lebih tinggi, boleh memberi tumpuan kepada wanita berusia lebih dari 35 tahun dengan pendapatan melebihi $ 75,000 setahun. Sebuah restoran makanan segera yang menawarkan makanan kanak-kanak mungkin berminat untuk mengetahui peratusan keluarga di kawasan mereka yang mempunyai anak. Oleh itu, ia mungkin dimulakan dengan mengkaji data ukuran isi rumah bersamaan dengan umur kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah.

Segmentasi pasaran

Syarikat juga menggunakan data demografi untuk mengenal pasti kumpulan pembelian utama secara serantau atau nasional. Sebagai contoh, sebuah firma pengurusan kewangan kecil mungkin berminat untuk berkembang ke pasaran dengan populasi orang yang berumur lebih dari 55 tahun. Oleh itu, pihak atasan boleh mengkaji data yang ada di pasar bersebelahan terlebih dahulu untuk menentukan di mana hendak mencari pejabat baru.