Cara Membuka Fail .DAT

.DAT adalah sambungan fail yang biasa digunakan untuk menyimpan rekod data generik. Maklumat yang terdapat dalam fail .DAT bergantung pada program yang digunakan untuk membuatnya, tetapi biasanya akan dalam kod binari atau teks biasa. Sekiranya anda mempunyai fail data .DAT yang tidak diketahui asal, pertaruhan terbaik anda ialah membukanya dengan penyunting teks sebelum anda mencuba perkara lain. Mungkin ada petunjuk untuk program asalnya dalam teks.

1

Klik kanan pada fail data .DAT yang dimaksudkan dan gerakkan kursor tetikus anda ke atas item senarai "Buka dengan" di menu konteks. Submenu kini akan dipaparkan. Klik pada pilihan "Pilih program lalai".

2

Tinjau senarai program ke "Notepad." Sekiranya perlu, klik anak panah untuk memaparkan program tambahan. Tandai kotak berlabel "Selalu gunakan program yang dipilih untuk membuka jenis fail ini" dan kemudian klik "OK." Fail data .DAT kini akan dibuka di Notepad.

3

Tatal teks dalam fail data .DAT. Maklumat yang dipaparkan boleh berupa kod binari atau teks biasa, tetapi tanpa harus ada beberapa maklumat pengenalpastian mengenai program yang membuatnya. Setelah anda menemui maklumat, ulangi Langkah 1 dan 2 untuk membuka fail data .DAT dalam program tersebut.