Cara Meningkatkan Kelajuan Memuat naik Video YouTube

YouTube menerima lebih daripada 800 juta pelawat unik setiap bulan, menurut laporan di laman akhbar YouTube. Pemilik perniagaan kecil boleh mendapatkan akses kepada khalayak khidmat perkongsian video dengan memulakan saluran YouTube mereka sendiri secara percuma. Laman web ini membolehkan para usahawan mempromosikan jenama mereka dengan menyiarkan kandungan seperti iklan, demo produk dan pengumuman syarikat. Tetapi jika anda memutuskan untuk memulakan saluran YouTube untuk perniagaan anda, pastikan penawaran anda tetap segar dengan menerbitkan video anda secepat mungkin. Melakukan penyesuaian tertentu pada perkakasan dan perisian komputer anda dapat meningkatkan kelajuan muat naik YouTube anda dengan mudah.

1

Tingkatkan sambungan Internet anda ke kelajuan yang lebih cepat. Selain melayari Web, anda dapat memindahkan fail dengan lebih berkesan dengan sambungan jalur lebar yang unggul. Walaupun YouTube tidak menggariskan syarat sistem minimum untuk memuat naik video, ia memerlukan pengguna akhir untuk mempunyai sambungan jalur lebar minimum 500kb sesaat untuk menonton video.

2

Bersihkan cakera keras anda dengan membuang sebarang program dan fail yang tidak penting. Sekiranya anda tidak dapat melabur dalam sambungan Internet yang lebih pantas, mengosongkan ruang penyimpanan di komputer mungkin cukup untuk meningkatkan sambungan jalur lebar anda dan meningkatkan kelajuan pemprosesan keseluruhan sistem anda. Pemacu keras yang dikendalikan oleh data beroperasi dengan lebih perlahan, menyebabkan berlakunya kompromi dalam aktiviti seperti memuat naik video ke YouTube. Untuk mengosongkan ruang penyimpanan, klik butang "Mula" Windows, pilih "Semua Program | Aksesori | Alat Sistem | Pembersihan Cakera." Utiliti Windows mengimbas cakera keras anda dan kotak dialog dipaparkan. Centang kotak untuk fail yang ingin anda hapus dan klik "OK." Klik "Hapus fail" untuk mengesahkan tugas dan Pembersihan Cakera membuang item dari sistem anda.

3

Hentikan tugas dan proses latar belakang yang tidak perlu. Seperti program dan fail tambahan, pelbagai operasi akan melambatkan kelajuan pemprosesan komputer dan mengganggu penggunaan komputer secara umum. Untuk meminimumkan aktiviti yang berjalan di sistem anda, tekan "Ctrl-Alt-Delete" dan pilih "Start Task Manager." Klik pada tab "Proses", pilih proses untuk ditamatkan dan klik butang "Tamat Tugas". Tekan "Esc" untuk menutup Pengurus Tugas.

4

Sahkan bahawa penyemak imbas Internet yang anda gunakan disokong oleh YouTube. Walaupun anda mungkin dapat mengakses YouTube melalui penyemak imbas Internet mana pun, syarikat mengarahkan pengguna mengunjungi laman web dengan versi terbaru Chrome, Firefox atau Internet Explorer (dengan Silverlight diaktifkan). Program khusus ini dioptimumkan untuk berinteraksi dengan YouTube kerana dapat menangani muat naik video dengan ukuran hingga 20 GB. Juga, mereka memiliki kemampuan untuk menyambung semula muat naik yang dibatalkan atau habis masa.