Cara Menulis Pernyataan Konsep

Apabila anda perlu menjelaskan dengan jelas dan ringkas idea untuk perniagaan, produk, reka bentuk atau program - atau untuk perkara lain yang belum ada - maka anda memerlukan pernyataan konsep. Pernyataan konsep boleh terdiri dari satu ayat hingga satu halaman, tetapi tidak lebih lama dari itu. Ia mesti cukup kuat untuk menarik perhatian khalayaknya - sambil menerangkan idea anda, mengapa penting, siapa pelanggannya - dan bagaimana mereka akan mendapat manfaatnya, semuanya tanpa terdengar seperti jualan.

Terus Ringkas

Dalam banyak keadaan, pernyataan konsep satu ayat mungkin terlalu pendek, tetapi dalam kebanyakan keadaan, halaman penuh mungkin terlalu panjang. Lagipun, anda menulis pernyataan, bukan karangan. Matlamat yang baik adalah berusaha membuat setiap titik dalam satu atau dua ayat - paling banyak. Penyataan konsep anda harus menjadikan empat perkara:

  1. Apa idea itu.
  2. Mengapa idea itu penting.
  3. Siapa pelanggannya.

  4. Bagaimana pelanggan mendapat keuntungan.

Dengan satu hingga dua ayat untuk setiap titik, anda akan mempunyai antara empat hingga lapan ayat. Itu kira-kira dua perenggan pendek.

Terangkan Idea Anda dengan jelas

Kalimat pembuka anda seharusnya dapat menjelaskan idea, rancangan atau produk anda, dan anda tidak perlu menulisnya sebagai ayat yang lengkap. Oleh itu, bukannya menulis, "Kerusi ini adalah ...." anda boleh menulis, "Kerusi yang ..." Jadi, sebagai contoh:

"Kerusi pejabat yang bergoyang dan berputar - dengan bantal tempat duduk yang boleh diganti dengan lembut, sederhana dan tegas - akan menjimatkan wang syarikat anda!"

Untuk perkara kedua anda, terangkan mengapa idea produk ini penting atau bagaimana ia berbeza dengan yang lain di pasaran. Sebagai contoh:

"Apabila kerusi habis, anda boleh memesan bantal pengganti. Atau, apabila anda mengambil pekerja baru, dia dapat menaikkan atau menurunkan tempat duduk sesuai dengan keinginannya, dan bukannya membeli kerusi yang sama sekali baru."

Tulis kepada Khalayak Anda

Pernyataan konsep digunakan pada awal proses perniagaan, atau - dalam hal ini - pada awal projek, atau proses reka bentuk. Anda boleh menulis kepada pelabur yang berpotensi, atau siapa sahaja yang mengawal kewangan di syarikat anda, dengan harapan wakil yang berkenaan akan menyetujui konsep ini. Atau, mungkin anda menulis kepada pelanggan yang meminta idea untuk reka bentuk baru.

Semasa anda menulis pernyataan konsep anda, ingat penonton anda. Contohnya, pernyataan konsep anda adalah untuk pelanggan yang mencari reka bentuk kerusi baru yang tidak biasa untuk dihasilkan dan dijual. Anda boleh menulis:

"Kerusi lain di pasar mungkin bergoyang atau berputar atau anda boleh menaikkan tempat duduk hingga ketinggian bangku. Tetapi tidak ada reka bentuk lain yang merangkumi semua pilihan ini, termasuk pilihan bantal dan bantal pengganti - di satu kerusi."

Jelaskan Manfaatnya

Anda mungkin menganggap faedahnya difahami oleh apa yang telah anda katakan mengenai konsep tersebut. Kerusi yang boleh digunakan dengan pelbagai cara dan bantal pengganti jelas akan bertahan lebih lama daripada kerusi pejabat konvensional. Pengurus pejabat dan pemilik perniagaan tidak perlu meluangkan masa untuk memesan kerusi setiap kali seseorang yang baru diambil bekerja atau meluangkan masa untuk menggantikan kerusi yang mempunyai tempat duduk yang menunjukkan kehausan.

Jangan menganggap bahawa khalayak anda memahami faedahnya, kerana mereka mungkin mengetahui satu faedah tetapi bukan yang lain. Menceritakan faedah dalam pernyataan konsep bertulis meyakinkan pembaca bahawa mereka mengetahui semua faedahnya. Sebagai contoh:

"Kemampuan untuk mengganti tempat duduk akan menjimatkan wang anda, kerana anda tidak perlu mengganti kerusi sesering mungkin. Tiga jenis bantal - juga bantal yang menawarkan pelbagai kegunaan - membolehkan pengurus pejabat membeli kerusi yang sama untuk keseluruhan pejabat, memberikan penampilan yang konsisten dan bersatu - dan itu membuat pekerja senang. "

Tarik Semua Bersama

Untuk menarik perhatian ke setiap titik, pertimbangkan untuk menambahkan subjudul seperti "Konsep", "Bagaimana Kerusi Ini Berbeza" dan "Manfaat." Kemudian, baca pernyataan konsep anda dari awal hingga akhir, untuk memastikan bahawa ia mengalir dengan sekata dan perkara anda mudah difahami. Buat suntingan jika diperlukan. Jangan risau jika versi akhir anda berbeza dari yang asal, asalkan anda membuatnya lebih baik.