Contoh E-Perniagaan

Membeli-belah dalam talian memberi kemudahan kepada pelanggan untuk membeli barang yang mereka cari dengan serta-merta tanpa pergi ke kedai. Seiring dengan menjimatkan masa, banyak peruncit dalam talian menawarkan potongan ketika barang dibeli dari laman web mereka, menjimatkan wang pelanggan.

Menurut Forbes , hanya 28 peratus perniagaan kecil yang menggunakan internet untuk menjual produk mereka, yang bermaksud banyak pengusaha kehilangan penjualan dalam talian. Untuk bersaing dengan peruncit besar seperti Walmart yang mempunyai kehadiran dalam talian dan peruncit dalam talian dan peruncit hanya dalam talian seperti Amazon, perniagaan kecil perlu menceburkan diri dalam talian untuk memperluas pangkalan pelanggan mereka melewati lokasi geografi mereka.

Tepi Kedai Dalam Talian dan Pasaran Dalam Talian

E-perniagaan boleh berlaku di dua platform utama: etalase dalam talian dan pasar dalam talian. Walaupun pilihan yang tepat akan bergantung pada perniagaan dan khalayak, ada sejumlah keuntungan untuk kedua-dua pilihan e-dagang ini.

Perniagaan kecil boleh membuat kedai dalam talian menggunakan pembangun laman web e-dagang. Pilihan yang popular termasuk Shopify, Magento, Wix, Squarespace dan WooCommerce. Laman web ini memberi kelonggaran kepada perniagaan kecil untuk membuat kedai dalam talian mengikut keperluannya, dengan kategori dan ciri yang disesuaikan yang menarik bagi model perniagaannya.

Pasar dalam talian adalah laman web yang memudahkan pembelian dan penjualan barang dan perkhidmatan antara peniaga dan pelanggan. Contoh pasaran dalam talian termasuk Amazon, eBay, Etsy, Fiverr dan Upwork. Seperti etalase dalam talian, pilihan yang tepat akan bergantung pada perniagaan itu sendiri. Sebagai contoh, Etsy sangat berguna untuk perniagaan yang menjual barang buatan tangan buatan sendiri, sementara Upwork lebih baik untuk pekerja bebas yang menjual perkhidmatan seperti penulisan salinan dan pembangunan laman web.

Menjual Produk

E-perniagaan boleh dikategorikan berdasarkan apa yang mereka jual. Produk fizikal boleh dijual melalui kedai dalam talian atau pasar selain lokasi batu bata. Hampir semua jenis produk boleh dijual secara dalam talian, dari peralatan rumah tangga hingga pakaian hingga barang sukan.

Untuk perniagaan kecil yang menjual produk artisanal yang mudah rosak seperti jem atau keju, membeli-belah dalam talian dapat membuka khalayak baru yang tidak dibatasi oleh lokasi. Dengan pilihan penghantaran dan pembungkusan berfungsi, perniagaan dapat menghantar barang mereka kepada pelanggan dalam satu atau dua hari. Mereka juga dapat bekerjasama satu sama lain untuk menjual kotak langganan yang menggabungkan sejumlah produk berkaitan yang berbeza, dan menawarkannya kepada pengguna pada selang waktu yang tetap.

Peruncit mikro yang mempunyai kehadiran fizikal kecil atau sementara dapat menggunakan e-perniagaan mereka sebagai tempat tetap untuk menjual produk mereka dan memberitahu pelanggan tentang lokasi mereka yang seterusnya. Ini berlaku untuk sejumlah jenis perniagaan, dari kedai pop-up hingga trak makanan dan gerai pasar tani.

Perkhidmatan Jual

Selain produk fizikal, perkhidmatan juga dapat dijual secara dalam talian melalui e-perniagaan. Contoh perniagaan dalam talian berasaskan perkhidmatan yang berjaya termasuk Uber dan Lyft yang membolehkan pelanggan memesan perkhidmatan kereta dalam talian.

Untuk perniagaan kecil dalam industri perkhidmatan, menggunakan kedai dalam talian adalah cara terbaik untuk membuat tempahan dan membayar janji temu terlebih dahulu. Pendandan rambut atau mekanik dapat membolehkan pelanggan mereka membuat janji temu dalam talian atau membayar bil mereka. Freelancer yang menawarkan perkhidmatan seperti reka bentuk web atau penyuntingan kandungan dapat menawarkan pakej perkhidmatan kepada khalayak mereka dari laman web mereka atau melalui pasar dalam talian.

Menjual Maklumat dan Hiburan

Selain produk dan perkhidmatan, maklumat dan hiburan dapat dijual melalui e-perniagaan. Pertimbangkan majalah dan surat khabar dalam talian, permainan video dan Netflix sebagai contoh. Walaupun terdapat banyak kandungan yang tersedia secara dalam talian secara percuma, banyak pengguna sanggup membayar maklumat unik yang membantu mereka menyelesaikan masalah. Penerbitan khusus yang menawarkan kandungan proprietari dapat memperoleh kejayaan sebagai e-perniagaan.

Perniagaan kecil berpeluang menjual kursus dalam talian atau tutorial video melalui e-perniagaan juga. Sebagai tambahan, perunding pemasaran, perniagaan atau teknologi dapat mengadakan perjumpaan dalam talian menggunakan perisian persidangan video untuk menjangkau pelanggan di mana saja di dunia, dan pakej dapat dijual secara dalam talian melalui laman web mereka.