Mengapa Saya Mengalami Masalah Memainkan Video YouTube Dengan Penyemak Imbas Firefox Saya?

Plugin yang rosak atau tidak berfungsi boleh menyebabkan masalah bermain video YouTube di Mozilla Firefox. YouTube memerlukan Adobe Flash untuk bermain dengan betul. Sekiranya Flash terus mogok ketika melihat video YouTube, anda mungkin perlu meningkatkan Flash ke versi semasa, atau menurunkan Flash ke versi sebelumnya. Masalah lain mungkin termasuk pemalam lain, Pemain Video HTML 5 atau tema dan sambungan yang rosak.

Pemalam Kilat

YouTube memerlukan Adobe Flash untuk memainkan video. Sekiranya pemalam ini sudah lapuk, YouTube tidak akan dapat dimainkan dengan betul. Cuba kemas kini ke versi Flash terkini dengan melayari halaman Periksa Plugin Mozilla. Sekiranya memberitahu anda bahawa Flash perlu dikemas kini, ikuti arahan pada skrin untuk mengemas kini ke versi terbaru. Sekiranya mengemas kini Flash tidak berfungsi, cuba turunkan ke Flash 10.3 dengan memuat turun dan menjalankan program penyahpasang Adobe. Muat turun dan pasang program pemasangan dan ikuti arahan pada skrin. Buka semula Firefox.

Pemalam Lain

Ada kemungkinan plugin lain telah rosak, mempengaruhi pemutaran YouTube. Sebaiknya kemas kini semua pemalam. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah, matikan setiap pemalam satu demi satu dan uji semula YouTube. Sekiranya masalah itu diselesaikan semasa pemalam tertentu dilumpuhkan, anda harus menyahpasangnya. Sokongan Mozilla Firefox juga menyatakan bahawa pemalam RealPlayer yang ketinggalan zaman akan memberi kesan buruk kepada pemalam Flash, jadi pastikan anda mengemas kini RealPlayer ke versi terbaru.

Pemain Video HTML 5

Pemain Video HTML 5 adalah percubaan eksperimental untuk video YouTube yang menggantikan pemalam video Flash. Walaupun ini adalah percubaan keikutsertaan, anda atau seseorang yang menggunakan komputer anda mungkin telah membenarkan percubaan untuk dijalankan di sistem anda. Iklan video dan sokongan skrin penuh tidak berfungsi sepenuhnya. YouTube menyatakan bahawa hanya video dengan transkod WebM yang boleh dimainkan dalam HTML 5 di Mozilla Firefox. Sekiranya anda mengalami masalah dalam percubaan HTML 5, anda mungkin ingin mencuba menukar penyemak imbas atau menulis ke sokongan YouTube.

Penyelesaian Masalah Mod Selamat

Uji apakah masalah main balik YouTube anda disebabkan oleh tema, sambungan atau pecutan perkakasan anda dengan menghidupkan semula Firefox dalam Safe Mode. Mulakan semula Firefox sambil menahan kekunci "Shift" dan pilih pilihan "Mula dalam Safe Mode". Sekiranya memulakan semula tidak membetulkan pemutaran YouTube, masalahnya kemungkinan besar melibatkan tema, sambungan atau pecutan perkakasan anda. Beralih ke tema lalai dengan mengklik pilihan menu "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox dan memilih "Add-ons." Klik tab "Penampilan", pilih tema lalai dan pilih "Aktifkan." Mulakan semula Firefox.

Cuba lumpuhkan sambungan anda dengan mengklik pilihan menu "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox dan memilih "Add-ons." Klik nama setiap peluasan yang disenaraikan dan pilih "Lumpuhkan." Mulakan semula Firefox.

Pecutan Perkakasan

Bergantung pada kad grafik atau konfigurasi pemacu anda, Mozilla Firefox mungkin rosak atau tidak dapat memaparkan video atau teks YouTube dengan betul. Mematikan pecutan perkakasan dapat menyelesaikan masalah. Klik butang "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox dan pilih "Pilihan." Klik tab "Lanjutan" dan pilih tab "Umum". Nyahpilih pilihan "Gunakan pecutan perkakasan apabila tersedia". Tutup dan mulakan semula Firefox.