Cara Menghapus Filem Dari Folder Media di Mac

Filem mengambil banyak ruang pada cakera keras - lebih dari 5 GB untuk beberapa filem ciri HD - jadi adalah idea yang baik untuk menghapusnya dari folder Media jika anda pasti tidak mahu menontonnya lagi. Sekiranya filem itu dapat diakses di iTunes, anda boleh menggunakan iTunes untuk menghapus fail dari cakera keras anda. Sekiranya anda tidak menggunakan iTunes, anda boleh menggunakan Pencari Mac anda untuk mencari fail dan menghapusnya.

Memadam Filem di iTunes

1

Lancarkan iTunes di Mac anda, dan klik butang "Perpustakaan" di sudut kiri atas. Secara lalai, butang biasanya menunjukkan "Muzik". Ubahnya menjadi "Filem."

2

Pilih tab yang sesuai di mana filem itu muncul di iTunes, seperti "Filem" atau "Video Rumah." Untuk melihat semua filem di iTunes, klik tab "Daftar".

3

Pilih filem dengan mengkliknya sekali dan kemudian tekan kekunci "Padam". Kotak dialog dibuka, bertanya sama ada anda mahu menyimpan fail tersebut di cakera keras anda atau memindahkannya ke tong sampah. Pilih "Pindah ke Sampah" untuk menghapusnya dari foldernya di cakera keras.

4

Seret tetikus ke bahagian bawah skrin untuk melancarkan Dock. Letakkan tetikus di atas ikon "Sampah". Tahan butang "Control", dan klik ikon "Sampah". Pilih "Kosongkan Sampah." Klik "Kosongkan Sampah" di kotak dialog pengesahan yang muncul. Filem ini dipadamkan secara kekal dari foldernya, dan ruangannya kini tersedia di cakera keras.

Memadam Filem di Pencari

1

Lancarkan tetingkap Pencari baru dengan mengklik ikon "Pencari" di Dock. Sebagai alternatif, klik mana-mana kawasan kosong di desktop dan pilih "New Finder Window" dari menu Finder di bahagian atas skrin.

2

Navigasikan ke folder Media anda di tetingkap Finder, dan pilih fail filem yang ingin anda hapus. Sekiranya anda mengetahui nama fail filem, ketiknya di medan "Cari" di sudut kanan atas tetingkap Finder dan kemudian pilih.

3

Pilih pilihan "Semua Fail Saya" di bahagian Favorites dari menu sebelah kiri jika anda tidak ingat nama fail filem. Pilihan ini menunjukkan gambar kecil dan nama fail setiap fail filem. Klik di mana sahaja di bahagian Filem, dan kemudian tatal filem dengan menyeret tetikus ke kanan dan kiri.

4

Klik fail filem sekali untuk memilihnya, dan kemudian tekan "Command" dan "Delete" secara serentak pada papan kekunci. Sebagai alternatif, seret fail ke ikon "Sampah" di dok anda. Filem ini dihantar ke Sampah.

5

Klik menu "Finder" di bahagian atas skrin. Pilih "Kosongkan Sampah" untuk memadam filem dari cakera keras anda secara kekal.