Bagaimana Bayaran Kadar Rata untuk Mekanik berfungsi?

Bayaran tetap adalah apabila seseorang dibayar per pekerjaan dan bukannya gaji atau sejam. Sistem tarif tetap ini memotivasi pekerja untuk menyelesaikan sebanyak mungkin pekerjaan, tetapi boleh menyebabkan kerja ceroboh jika pekerja mengorbankan kualiti untuk kuantiti. Beberapa kedai kereta membayar mekanik mereka gaji, atau kadar per jam yang secara kasarnya diterjemahkan menjadi gaji. Kedai-kedai lain membayar mekanik berdasarkan masa yang dikenakan. Beberapa kedai membayar mekanik mereka dengan bayaran tetap.

Gambaran keseluruhan

Banyak kedai kereta mengenakan bayaran tetap untuk banyak, jika tidak kebanyakan pekerjaan. Mekanik yang membayar kadar tetap mendapat peratusan yang ditetapkan dari kadar bayaran tetap itu. Sebagai contoh, perubahan minyak menanggung pelanggan jumlah yang telah ditentukan, dan gaji mekanik adalah peratusan jumlah yang telah ditentukan. Untuk mendapatkan bayaran tetap, kedai memutuskan berapa banyak masa yang diperlukan oleh pekerjaan. Kaedah untuk membuat penentuan ini termasuk kajian industri, menganalisis sejarah kedai itu sendiri serta percubaan dan kesilapan. Kedai menggunakan jam dan 10th jam untuk menggariskan kadar tetap. Contohnya, dua persepuluh jam adalah 12 minit kerana satu-10 adalah enam minit. Kedai mengharapkan mekanik mereka dapat menghasilkan lebih banyak keuntungan dengan melakukan pekerjaan lebih cepat daripada waktu tetap.

Kelebihan

Kelebihan kedai kereta membayar yuran tetap mekanik ialah kedai dapat menganggarkan pendapatannya dengan menggunakan purata dan bahawa kedai tidak perlu membayar mekanik yang agak perlahan. Struktur ini juga mendorong mekanik bekerja dengan lebih cepat. Pelanggan mendapat faedah juga; mereka dapat membuat anggaran untuk kerja pembaikan dan mengetahui bahawa harganya akan sama, tidak kira jika mekanik selesai lebih cepat dari yang dijangkakan atau mengambil masa lebih lama dari yang diharapkan. Walau bagaimanapun, banyak kedai kereta mengenakan bayaran tetap kepada pelanggan mereka, tanpa mengira sama ada kedai membayar mekanik dengan kadar tetap, setiap jam atau gaji.

Kekurangan

Kekurangan boleh berlaku dalam pelbagai cara. Sebagai contoh, mekanik yang mengalami hari buruk yang berpusing menjadi minggu yang buruk, dan mungkin bulan yang buruk atau lebih, mungkin memerlukan masa lebih lama untuk menyelesaikan pekerjaan. Ini masuk ke garis bawah kedai kerana mekanik sepatutnya berpindah ke pekerjaan lain setelah menyelesaikan pekerjaan pertama. Sebuah kedai juga boleh meremehkan masa yang diambil oleh pekerjaan, dan oleh itu melemahkan harga pekerjaan. Juga, mekanik mungkin berfungsi dengan cepat tetapi tidak berkesan. Kedai harus menekankan untuk mencari keseimbangan antara kualiti dan kuantiti.

Variasi

Beberapa kedai kenderaan membayar mekanik dengan harga tetap yang berbeza untuk pekerjaan yang sama. Pengalaman, pensijilan dan isu-isu lain menjadi faktor gaji tetap. Kedai-kedai lain mungkin memutuskan untuk membayar mekanik dengan kadar tetap yang sama, tanpa mengira pengalaman dan perakuan. Ini boleh menimbulkan kebencian jika mekanik yang lebih berpengalaman mengetahui bahawa mereka dibayar sama atau serupa dengan mekanik yang lebih baru.