Cara Memutar Teks di Photoshop CS2

Teks dapat menambahkan sentuhan akhir pada projek reka bentuk yang anda buat untuk perniagaan dan pelanggan anda. Apabila anda membuat lapisan jenis di Adobe Photoshop CS2, reka bentuk anda mungkin memerlukan teks yang ditetapkan pada sudut selain garis asas mendatar biasa. Walaupun anda boleh menggunakan alat Jenis Vertikal untuk menetapkan teks yang berjalan dari atas ke bawah dalam lajur menegak, kebanyakan teks berputar bermula sebagai jenis tradisional, sejajar secara mendatar. Tidak seperti pada masa awal Photoshop, ketika alat Jenis membuat piksel dalam bentuk huruf, angka dan tanda baca, Photoshop CS2 membina lapisan jenis langsung dengan teks yang dapat anda edit setelah anda menetapkannya.

1

Tekan kekunci "T" untuk beralih ke alat Jenis. Tetapkan pilihan tipografi anda di bar Pilihan Adobe Photoshop CS2, termasuk jenis huruf, gaya, ukuran, kaedah anti-aliasing, penjajaran dan warna. Sekiranya bar Pilihan tidak muncul di layar, buka menu "Tetingkap" dan pilih "Pilihan" untuk mengungkapkannya. Sekiranya anda telah menutup palet Lapisan, tekan "F7" untuk membuatnya kelihatan juga.

2

Klik pada kawasan langsung dokumen anda untuk menetapkan lokasi permulaan untuk teks titik, atau klik dan seret untuk menentukan sempadan sekeping teks perenggan yang sesuai dengan kotak batas yang tidak kelihatan. Palet Lapisan dikemas kini untuk memaparkan lapisan jenis baru, dibezakan dengan ikon yang memaparkan huruf "T."

3

Taip atau tampal teks anda. Apabila anda selesai memasukkan, klik pada ikon lapisannya untuk menyelesaikannya.

4

Tekan "Ctrl-T" untuk memasuki mod Transform Percuma. Pemegang manipulasi muncul di sekitar teks anda. Apabila anda meletakkan kursor anda di luar elemen jenis, kursor berubah menjadi garis melengkung dengan kepala panah di kedua-dua hujungnya. Klik dan seret untuk memutar teks anda secara bertahap. Sekiranya anda menekan kekunci "Shift" semasa anda menyeret, teks anda berputar dalam kenaikan 15 darjah. Untuk memutar teks anda ke sudut tertentu, klik di medan Putaran di bar Pilihan dan taipkan nilai yang diinginkan. Klik pada butang "Komit Transform" (dilabel dengan tanda semak) di bar Pilihan untuk menerima transformasi anda.