Bagaimana Saya Memeriksa Statistik Tumblr Saya?

Halaman pada perkhidmatan blog mikro percuma Tumblr dilihat beratus-ratus juta kali setiap hari, pada tarikh penerbitan. Walaupun anda dapat melihat jumlah pengikut blog anda melalui papan pemuka Tumblr, itu tidak memberikan laporan tepat mengenai lalu lintas yang diterima blog. Alat penjejakan statistik dalam talian membolehkan anda melihat hits harian dan paparan halaman blog anda serta maklumat lain seperti usia blog anda dan berapa kerap anda menyiarkan kandungan baru.

1

Tambahkan hit counter ke bar sisi blog anda. Laman web seperti SimpleHitCounter.com dan HitWebCounter.com memberi anda kod HTML yang diperlukan untuk memaparkan hit counter tanpa memerlukan anda mendaftar atau memberikan alamat e-mel. Tampal kod ke bahagian "Penerangan" pada halaman penyesuaian blog anda untuk memaparkan penghitung.

2

Daftar untuk sistem penjejakan terperinci seperti Google Analytics. Analitis Google percuma dan membolehkan anda mengesan dari mana pengunjung anda berasal, istilah carian apa yang mereka gunakan untuk mencari anda dan berapa lama mereka menghabiskan masa di blog anda. Tab Penampilan di halaman penyesuaian blog Tumblr mempunyai ruang di mana anda dapat memasukkan ID Analitis Google anda setelah mendaftar di google.com/analytics.

3

Gunakan penjana statistik berasaskan Web seperti TumblrStats.com. Masukkan nama pengguna Tumblr anda di bidang di bahagian atas halaman dan tekan "Enter." Halaman yang dihasilkan memaparkan statistik seperti berapa kerap anda hantar dan jenis siaran apa yang paling kerap anda gunakan.

4

Gunakan pelacak statistik masa nyata seperti whos.amung.us. Perkhidmatan ini meletakkan widget di blog Tumblr anda yang menunjukkan kepada anda jumlah orang yang sedang melihatnya. Anda juga dapat menggunakan widget untuk menentukan dari mana pengunjung anda dan kapan jangka masa blog anda paling aktif.