Definisi Perniagaan Francais

Perniagaan francais adalah perniagaan yang dimiliki oleh pengusaha atau kumpulan keusahawanan, yang menawarkan produk atau perkhidmatan yang dilabelkan oleh syarikat yang memberikan bantuan dalam setiap aspek perniagaan, sebagai ganti gabungan yuran tetap, ditambah yuran berdasarkan keuntungan atau jualan.

Francais Memberikan Kekeluargaan dan Jaminan Kualiti

Apabila penduduk AS bertambah dan menjadi lebih bergerak, kebanyakan orang Amerika tidak lagi tinggal di bandar atau bandar kecil di mana mereka biasa dengan kebanyakan perniagaan runcit di kawasan itu. Melakukan perniagaan dengan francais - sama ada McDonald's, Jiffy Lube atau Super Cuts - menyediakan orang Amerika yang bergerak, dan juga orang Amerika di kawasan metropolitan yang besar, dengan beberapa keakraban yang mungkin akan hilang di sebuah bandar kecil. Di sebalik pengiktirafan nama, ini juga meyakinkan bakal pelanggan bahawa produk atau perkhidmatan yang mereka terima akan dapat diramalkan dan umumnya memuaskan.

Faedah untuk Francaisi

Bagi pengusaha pada abad ke-21, membina perniagaan runcit dari awal adalah menakutkan dan kompleks. Sebilangan besar operasi francais memberikan bantuan kepada francaisi pada setiap langkah, bermula dengan pemilihan lokasi yang berpengalaman dan berpengalaman; meneruskan pembiayaan, susun atur, pembelian peralatan dan panduan; meneruskan keperluan menyimpan buku dan melaporkan kepada pihak berkuasa bandar, daerah dan persekutuan; dan juga memberi latihan kepada kakitangan. Setelah perniagaan ini berjalan dan berjalan, francaisi terus memantau dan membimbing pemegang francais supaya pemegang francais dapat mencapai kejayaan. Secara amnya, francaiser juga akan menyediakan kempen promosi dan pengiklanan nasional yang canggih, yang akan mendorong penjualan.

Faedah untuk Francaisi

Dari sudut pandang francaisor, francais membolehkan perniagaan berkembang dengan pesat dengan keperluan modal yang lebih sedikit, kerana banyak keperluan modal ditanggung oleh pemegang francais. Semakin lama, pada abad ke-21 francaisi memiliki banyak francais - dan banyak di antaranya mempunyai puluhan atau bahkan ratusan lokasi francais. Sebagai contoh, Flynn Restaurant Group, perniagaan keluarga generasi kedua yang berkembang dari satu lokasi francais Burger King yang sangat menguntungkan, kini memiliki lebih dari 800 lokasi francais Applebee, Taco Bell dan Panera Bread. Francaiser mengalu-alukan kecenderungan ini terhadap francaisi besar, di mana perniagaan mungkin memperoleh ratusan juta dolar.

Kadang-kadang, perniagaan boleh menjana pendapatan lebih dari $ 1 bilion, seperti operasi Flynn. Penyusunan ini mempermudah operasi mereka sendiri dengan mengurangkan jumlah perniagaan francais yang mereka sokong, dengan itu memberikan skala ekonomi untuk kedua-dua francaisi dan pemegang francais.

10 Francais Terbaik untuk Dimiliki

Majalah Usahawan menyusun senarai tahunan 500 operasi francais terbaik, berdasarkan lima sifat berikut:

  • kos dan yuran

  • saiz dan pertumbuhan
  • sokongan
  • kekuatan jenama dan
  • kekuatan dan kestabilan kewangan

Pada tahun 2018, Usahawan menyimpulkan bahawa berdasarkan kriteria ini, francais terbaik untuk dimiliki adalah McDonald's, yang selalu berada di puncak atau mendekati kedudukan teratas tahunan Pengusaha, walaupun kos purata francais McDonald lebih dari $ 1 juta .

Di tempat kedua, adalah 7-Eleven. Kelebihan yang cukup besar bagi pemilik individu yang ingin memberikan francais 7-Eleven adalah bahawa harganya kurang dari $ 40,000 untuk melakukannya.

Di tempat ketiga adalah Dunkin 'Donuts, satu lagi operasi bertaraf tinggi, diikuti dengan operasi realty Re / Max, kemudian Sonic Drive-in Restaurants, Great Clips, Taco Bell, Hardee's - dan di tempat kesepuluh - Sport Clips. Mana-mana francais ini akan memberi pengusaha jenama yang berjaya, dan juga akan memberikan bantuan permulaan yang hebat, serta sokongan berterusan yang kuat. Sekurang-kurangnya tiga perkara di atas berharga kurang dari $ 50,000 untuk beroperasi.