Cara Mengurangkan Perabot

Sekiranya anda menjalankan perniagaan kecil, anda tahu bahawa membeli perabot pejabat boleh menjadi mahal, dan itulah sebabnya IRS membolehkan anda menghapus perbelanjaan. Sama seperti kenderaan kehilangan nilai pada saat ia meletak kenderaan, nilai perabot terpakai semakin berkurang dari masa ke masa kerana faktor seperti kehausan dari penggunaan seharian. Faktor lain seperti permintaan tempatan dan nama jenama membuat perbezaan besar dalam nilai penjualan semula barang tersebut.

IRS menghendaki pemilik perniagaan yang mengambil penghapusan untuk membuat matematik dan mengetahui berapa nilai perabot pejabat yang menyusut dari masa ke masa. Cukai kemudian dikira sepanjang hayat perabot berdasarkan formula itu.

Cara Mengira Susut Nilai Perabot

  1. Kumpulkan resit anda dan tentukan jumlah kos perabot. Anda boleh menyusut kos perabot tetapi bukan cukai jualan yang anda bayar. Sebagai contoh, anggap anda membelanjakan sejumlah $ 50,000 sebelum cukai jualan.
  2. Tentukan berapa lama jangkaan perabot itu bertahan . Tidak ada cara pasti untuk memastikan berapa lama perabot akan bertahan, kerana kerusi pejabat yang digunakan selama 40 jam seminggu mungkin mengalami penyalahgunaan lebih banyak daripada meja atau rak buku, dan toleransi peribadi anda terhadap cara perabot pejabat kelihatan atau beroperasi dari masa ke masa mungkin berbeza-beza. Untuk contoh ini, gunakan 10 tahun sebagai jangka hayat yang boleh diterima.
  3. Hitung susut nilai perabot dengan menggunakan pengiraan anda sendiri atau gunakan kalkulator perabot terpakai dalam talian. Susut nilai sama dengan kos runcit dibahagikan dengan susutnilai jangka hayat, yang dalam kes ini adalah $ 50,000 dibahagi dengan 10 tahun. Berdasarkan pengiraan, susut nilai adalah $ 5,000 setahun selama 10 tahun. Anda boleh menghapuskan $ 5,000 setahun selama 10 tahun.

Jimat Masa Dengan Kalkulator Perabot Terpakai

Pilihan lain untuk harga perabot terpakai adalah menggunakan kalkulator perabot terpakai dalam talian. Panduan penilaian perabot yang mudah digunakan ini membolehkan anda memasukkan harga asal perabot serta umur, nama jenama, lokasi, keadaan dan kategorinya. Kalkulator melakukan matematik untuk anda dan memberikan anggaran berapa nilai perabot di pasaran setelah jangka masa tertentu.

Undang-undang IRS Baru untuk Susut Nilai Perabot

Bergantung pada nilai perabot terpakai, anda mungkin tidak perlu lagi memecahkan sempoa untuk mengetahui susut nilai. Pada bulan Disember 2017, IRS membuat perubahan besar terhadap undang-undang yang mengatur insentif cukai untuk perniagaan kecil. Secara khusus, Bahagian 179, yang merangkumi harta tanah, telah diubah oleh pemerintah AS untuk mendorong perniagaan membeli peralatan dan melabur dalam diri mereka sendiri.

Peraturan lama membenarkan perniagaan menghapuskan kos selama beberapa tahun dan hanya membenarkan penghapusan susutnilai, yang contohnya adalah $ 10,000 setahun. Itu boleh menjadi sebahagian besar perubahan untuk perniagaan kecil sekaligus, jadi penghapusan minimum mungkin sudah cukup bagi mereka untuk menangguhkan pembelian.

Peraturan baru, yang berlaku untuk perabot perniagaan yang dibeli dan dimasukkan ke dalam perkhidmatan setelah 27 September 2017, membolehkan perniagaan menghapus keseluruhan perabot untuk tahun yang dibeli dan merangkumi aset perniagaan yang tidak dapat diperkirakan akan bertahan 20 tahun atau kurang. Berita yang lebih baik adalah bahawa pada masa lalu, terdapat pemotongan maksimum $ 500,000 untuk peralatan dan perabot pejabat, dan undang-undang baru menggandakan pemotongan maksimum menjadi $ 1 juta.

Bahagian 179 membenarkan pemotongan sehingga $ 1 juta setiap tahun untuk perabot dan peralatan pejabat. Jumlah peruntukan untuk peralatan yang dibeli adalah $ 2,500,00, dan keseluruhan potongan dihapuskan setelah perbelanjaan lebih dari $ 3,500,00. Untuk maklumat lebih lanjut, rujuk Borang IRS 4562.