Cara Menukar Word ke PDF Dengan Pautan Tertanam

Secara lalai, dokumen Microsoft Word dapat diedit oleh sesiapa sahaja yang melihat dokumen tersebut. Oleh itu, integriti data boleh menjadi perhatian. Tidak seperti dokumen Word, kandungan fail PDF tidak dirancang untuk diedit, ia dirancang untuk memaparkan cara yang sama pada semua sistem komputer. Sekiranya anda mempunyai dokumen Word bahawa perniagaan anda harus statik, ubahlah ke format PDF langsung dari Microsoft Word. PDF yang dihasilkan mengekalkan pemformatan dokumen asal, termasuk pautan tertanam.

1

Buka dokumen Word yang diinginkan di Microsoft Word dan klik pada tajuk menu "File" di sudut kiri atas bar menu. Pilih pilihan "Simpan Sebagai" dan ketik nama untuk fail di bidang teks yang ditentukan.

2

Klik pada menu drop-down di sebelah "Save As Type" dan pilih "PDF" dari senarai jenis fail. Di sebelah "Optimize For", pilih "Standard (Publishing Online and Printing" atau "Minimum Size (Publishing Online)".

3

Klik butang "Pilihan" untuk menyesuaikan pilihan bukan lalai untuk fail PDF jika dikehendaki dan klik "OK" setelah selesai. Arahkan ke folder yang anda inginkan disimpan dan klik "Simpan" untuk menukar fail.