Cara Mencari Format Memo di Word

Versi Microsoft Word yang lebih lama termasuk ciri yang membolehkan pengguna membuat memo secara langsung dari bar alat dokumen. Word 2007 dan Word 2010 membolehkan pengguna memuat turun templat memo yang berbeza dan kemudian membukanya untuk membuat memo. Templat boleh didapati dari laman web rasmi Microsoft Office. Selepas anda memuat turun dan menyimpan templat pilihan anda, anda membukanya seolah-olah itu adalah dokumen Word biasa dan kemudian memasukkan maklumat ke dalam medan templat sebelum anda menyimpan karya anda sebagai dokumen Word yang berasingan.

1

Lancarkan Word. Klik tab "Fail" dan kemudian pilih "Baru." Ketik "Memo" di medan carian "Search Office.com For Templates" yang muncul di sebelah kanan halaman pilihan yang muncul setelah anda mengklik "Baru."

2

Klik pada gambar templat yang ingin anda gunakan dan tunggu sebentar sehingga gambar yang lebih besar muncul di sebelah kanan skrin anda bersama dengan butang "Muat turun" di bawahnya. Klik butang "Muat turun" dan tunggu sekitar sepuluh saat untuk templat dibuka di Word.

3

Padamkan teks pengisi dan masukkan teks anda sendiri di mana-mana bidang templat yang ingin anda gunakan. Edit fail seperti yang anda mahu dokumen Word jika anda mahu mengubah penampilannya.

4

Simpan karya anda dengan perintah "Simpan Sebagai" di bawah menu "Fail" jika anda ingin menyimpan templat asal, atau simpannya di atas templat asal jika anda ingin menggunakan karya anda sebagai templat untuk memo di masa hadapan.