Peranti Mudah Alih Apple Saya Hilang di iTunes

Anda menyambungkan peranti Apple ke komputer dan melancarkan iTunes hanya untuk mengetahui bahawa aplikasi tersebut tidak mengenali peranti iOS anda. Masalahnya mungkin berkaitan dengan perkakasan, atau masalahnya mungkin dengan pemacu atau perisian iTunes. Sekiranya iTunes gagal menemui iPad, iPhone atau iPod touch anda, ikuti beberapa langkah penyelesaian masalah untuk mengenal pasti dan menyelesaikan masalah sama ada di Windows 10 atau Apple Device Manager.

Kemas kini iTunes

Apple secara berkala mengemas kini perisian iTunesnya untuk menyelesaikan masalah dan memberikan ciri baru. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan iTunes, kemas kini versi terbaru, yang sering menyelesaikan masalah dengan pengecaman peranti. Sebelum anda menjalankan kemas kini, yang memerlukan masa antara beberapa minit hingga setengah jam, bergantung pada sambungan anda dan ukuran udpate, putuskan semua peranti iOS dari komputer anda, kemudian lancarkan iTunes. Periksa kemas kini perisian di bahagian Bantuan iTunes. Sambungkan peranti anda ke iTunes setelah kemas kini selesai untuk melihat apakah kemas kini menyelesaikan masalah dengan mengenali peranti iOS anda.

Kegagalan Perkakasan

Seperti perkakasan apa pun, port yang melekatkan peranti anda mungkin gagal. Sambungkan peranti iOS anda ke port lain di komputer anda. Periksa hujung kabel data untuk habuk dan serpihan. Gunakan kain tanpa serat untuk mengelap penyambung dan kaleng udara termampat untuk membersihkan port ke dalam mesin anda. Sambungkan peranti anda ke komputer dengan kabel Apple yang lain, jika ada dan anda yakin kekurangan sambungan disebabkan oleh kegagalan perkakasan.

Perisian Lain Mungkin Menjadi Penjahat

Semasa anda memasang iTunes, perkhidmatan Sokongan Peranti Mudah Alih Apple juga dipasang. Sekiranya perkhidmatan ini berhenti atau gagal dimulakan, iTunes tidak akan mengenali peranti ketika disambungkan ke komputer dengan kabel USB. Untuk mengesahkan bahawa Sokongan Peranti Mudah Alih Apple dipasang, buka Panel Kawalan Windows dengan menekan butang Mula di sudut kiri bawah. Taipkan Panel Kawalan di Bar Carian. Setelah dibuka, klik "Nyahpasang Program." Cari entri Sokongan Peranti Mudah Alih Apple. Sekiranya perkhidmatan ini tidak dipasang, anda mesti menyahpasang QuickTime, iTunes, Sokongan Aplikasi Apple dan kemas kini Perisian Apple, kemudian pasang semula iTunes.

Anda boleh berhenti dan kemudian mulakan semula perkhidmatan sebelum menyahpasang Apple Mobile Device Support jika anda mahu. Menghentikan dan memulakan semula perkhidmatan dapat menyelesaikan masalah untuk sementara waktu. Walau bagaimanapun, jika perkhidmatan terus berhenti tanpa diduga, pasang semula perkhidmatan tersebut. Buka kotak dialog Perkhidmatan di Windows 10, cari pemacu Sokongan Peranti Mudah Alih Apple, kemudian pilih pilihan untuk menghentikan perkhidmatan. Mulakan semula perkhidmatan dari kotak dialog, kemudian sambungkan peranti iOS anda ke komputer anda untuk melihat apakah iTunes menemui peranti tersebut.

Keadaan Pemandu

Kadang-kadang, pemacu Apple untuk peranti anda akan menjadi rosak atau gagal dimulakan. Periksa pemandu. Tekan Butang Mula dan buka kotak Cari di Windows, dan kemudian cari "devmgmt.msc." Klik entri Pengurus Peranti untuk membuka alat konfigurasi peranti. Klik "+" di sebelah entri Pengawal Bas Bersiri Universal untuk melihat semua pemacu bas bersiri sejagat. Klik kanan pada pilihan "Pemacu USB Peranti Mudah Alih Apple", kemudian klik "Aktifkan" untuk mengaktifkan pemacu.

Sekiranya anda perlu memasang semula pemacu, klik kanan entri, kemudian klik "Nyahpasang." Klik "OK" untuk menyahpasang pemacu. Klik kanan sekali lagi, kemudian klik pilihan "Pindai Perubahan Perkakasan". Wizard mencari dan memasang pemacu untuk port USB. Sambungkan peranti anda ke komputer dan buka iTunes untuk melihat apakah aplikasi tersebut menemui peranti anda.

Perisian Berkonflik

Sekiranya anda menggunakan komputer dengan iTunes yang dipasang untuk menyegerakkan peranti dari pengeluar lain, perisian mungkin bertentangan, menyebabkan iTunes gagal mengenali peranti anda. Sokongan Peranti Mudah Alih Apple mengesyorkan agar anda mencopot pemasangan perisian sambungan buat sementara waktu dari pengeluar lain, kemudian cuba menyambungkan peranti iOS anda ke iTunes sekali lagi. Sekiranya iTunes menemui peranti iOS anda setelah perisian dinyahpasang, periksa tapak pengeluar untuk mendapatkan tambalan atau perbaiki masalahnya.