Cara Memulakan Kedai Dolar Dengan $ 5,000

Memulakan perniagaan kedai dolar boleh menguntungkan, kerana banyak orang menikmati membeli-belah di kedai-kedai yang menawarkan harga terendah. Membuka kedai dolar dengan harga kurang dari $ 5,000 boleh menjadi satu cabaran, namun, kerana inventori, sewa, dan lekapan dolar dapat dengan cepat menambah lebih dari yang anda harapkan. Namun, dengan berhati-hati dengan perbelanjaan permulaan anda, mencari lokasi sewa rendah untuk perniagaan anda dan bermula dengan inventori kecil, anda dapat membuka kedai dolar dengan anggaran yang ketat.

 1. Cari Lokasi yang Optimum

 2. Cari lokasi yang optimum untuk perniagaan kedai dolar anda. Sebaik-baiknya, lokasi ini akan berdekatan dengan jalan raya dan lebuh raya untuk lalu lintas melalui jalan raya, mendapat banyak lalu lintas kaki dan dekat dengan pengangkutan awam. Di samping itu, anda memerlukan sewa yang cukup rendah sehingga hanya sebahagian kecil dari perbelanjaan permulaan anda. Kekal sewa anda hingga 10 peratus atau kurang dari anggaran permulaan anda.

 3. Rundingkan Deposit Cagaran Rendah

 4. Berunding dengan pemilik harta tanah untuk simpanan yang rendah, seperti sewa sebulan. Setelah anda membayar sewa dan wang jaminan, masukkan sewa tambahan satu bulan ke dalam akaun bank perniagaan anda. Melakukannya akan membuat anda tidak menghadapi masalah kewangan cukup lama untuk melancarkan perniagaan anda dan menjana aliran tunai.

 5. Anggarkan Bil Utiliti

 6. Anggarkan bil utiliti anda untuk kedai dolar untuk dua bulan pertama. Lakukan ini dengan bertanya kepada tuan tanah baru anda berapa rata-rata bil utiliti atau bercakap dengan pemilik kedai dolar yang lain. Masukkan wang bil utiliti bernilai tiga bulan ke dalam akaun.

 7. Dapatkan Lesen Perniagaan

 8. Dapatkan lesen perniagaan dengan menghubungi kerani daerah anda atau jabatan lesen dan pemeriksaan di kawasan anda. Anda juga mungkin memerlukan izin penjualan semula untuk melakukan penjualan runcit dan mengumpulkan cukai. Perlesenan perniagaan kemungkinan akan berjumlah kurang dari 10 persen dari anggaran permulaan anda, walaupun bayaran berbeza dari satu lokasi ke lokasi yang lain.

 9. Pilih Inventori Anda

 10. Lawati dolar dan kedai serbaneka tempatan untuk melihat barang-barang yang diminati dan tentukan apa yang hendak dipesan untuk kedai anda. Selalunya, kedai dolar menjual banyak mainan, alat kesihatan dan kecantikan, makanan ringan, pembersih rumah dan peralatan.

 11. Berunding Dengan Penjual

 12. Belanjakan 40 peratus atau kurang daripada anggaran permulaan anda untuk inventori untuk kedai dolar anda. Untuk melakukan ini, anda harus membandingkan vendor untuk mendapatkan harga terbaik dan bermula dengan lebih sedikit item daripada yang anda tawarkan dengan anggaran yang lebih besar. Buat urus niaga untuk membeli barang dalam permintaan dari kedai yang telah membeli terlalu banyak inventori atau ditutup. Anda bahkan boleh bekerjasama dengan pemilik perniagaan lain untuk membeli barang secara pukal dan membagi penghantaran. Ini akan membantu anda menjimatkan wang untuk pesanan awal anda. Pengedar lebihan dan penyelamatan boleh menjadi sumber yang baik untuk barang-barang kedai dolar yang murah juga.

 13. Beli Lekapan Terpakai

 14. Beli lekapan kedai terpakai, kaunter paparan dan daftar tunai. Anda sering dapat menjumpainya dengan harga rendah ketika kedai lain menutup pintu mereka. Menyewa peralatan juga menjadikan perbelanjaan awal anda rendah. Beli bakul membeli-belah untuk kedai dolar anda. Mereka boleh lebih murah daripada keranjang belanja. Membeli mereka terpakai dapat membantu anda tetap sesuai dengan anggaran anda.

 15. Jangan Ambil Kakitangan

 16. Bekerja di kedai dolar anda sendiri dan bukannya mengambil pekerja. Dengan cara ini, anda dapat mengelakkan kos penggajian sehingga anda mula menjana wang.

 17. Pemasaran dari mulut ke mulut

 18. Cari cara murah untuk memberi tahu orang ramai mengenai pembukaan perniagaan anda. Hantarkan brosur dan hantar di tempat awam. Buat iklan dan gantungkannya pada tombol pintu di kawasan sekitarnya. Minta rakan dan ahli keluarga untuk membantu menyebarkan berita mengenai perniagaan anda; dan untuk Suka dan Kongsi halaman Facebook perniagaan anda. Gantung belon dan papan tanda pembukaan di luar kedai anda pada hari anda membukanya.

 19. Petua

  Pertimbangkan syarikat yang menawarkan pakej permulaan kedai dolar. Anda boleh membiayai pakej yang merangkumi inventori dan lekapan dengan deposit kurang dari $ 5,000.