Jenis Stereotaip dalam Iklan

Dunia periklanan dibanjiri dengan berbagai jenis stereotaip, mulai dari jantina dan bangsa hingga peranan sosioekonomi. Peranan gender dalam iklan sangat menonjol. Iklan sering membentuk pandangan budaya dan membuat norma dengan memperkenalkan produk atau perkhidmatan di samping idea yang menjadikan produk itu diinginkan. Dalam banyak kes, stereotaip digunakan hanya kerana ia diketahui mendorong keputusan syarikat di sebalik iklan tersebut. Dalam kes lain, stereotaip digunakan untuk alasan undang-undang atau untuk membuat iklan yang berkecuali dan cenderung menyinggung perasaan. Stereotaip boleh menawarkan penyelesaian yang selamat untuk pengiklan dalam beberapa kes, tetapi peningkatan pengawasan juga dapat menyebabkan kumpulan gender dan budaya memberikan maklum balas negatif berdasarkan beberapa stereotaip umum dalam iklan. Stereotaip dalam iklan adalah subjek yang sensitif,dan mereka dapat memberikan hasil positif atau negatif bagi pengiklan. Pada akhirnya, stereotaip dinilai berdasarkan konteks; pengiklan mesti terus berhati-hati semasa meneroka pesanan.

Apakah Stereotaip dalam Iklan?

Stereotaip, menurut definisi, adalah penyederhanaan berlebihan dari sesuatu yang lebih kompleks daripada yang digambarkan. Dalam kebanyakan kes, stereotaip berlaku untuk perkara atau orang, dan ini sangat biasa dalam iklan. Pada hakikatnya, orang adalah kompleks dan tidak dapat ditentukan oleh satu peranan. Dalam iklan, label biasanya digunakan untuk menggambarkan individu atau sekelompok orang dalam cahaya yang sangat spesifik. Stereotaip gender adalah antara yang paling biasa dalam pengiklanan. Perhatikan iklan untuk membersihkan bekalan dan anda mungkin melihat seorang wanita memainkan peranan utama. Peranan gender "suri rumah" yang biasa terjadi pada tahun 1950-an masih dipaparkan di banyak iklan moden.

Contoh umum stereotaip dalam pemasaran merangkumi peranan jantina, stereotaip kaum dan stereotaip yang melibatkan kanak-kanak. Cara sekumpulan orang digambarkan dalam iklan tidak selalu mewakili kenyataan. Pengiklanan berdasarkan sebab memang ada, tetapi ada juga jurang di pasaran ini. Sebilangan syarikat mendekati iklan berdasarkan sebab dengan niat tulen untuk memecahkan stereotaip sambil menyokong tujuannya, sementara yang lain memanfaatkan pergerakan hanya untuk menarik penonton. Pendekatan tidak senonoh ini sering menimbulkan kritikan berat dan memanfaatkan kerja-kerja akar umbi dalam gerakan tersebut.

Iklan yang lemah lembut sering kali dapat menghilangkan stereotaip biasa tanpa banyak kesan negatif, tetapi iklan yang menangani masalah sensitif sosial dalam kempen mereka dapat dengan mudah menyinggung jantina dan kumpulan budaya yang berbeza melalui stereotaip. Stereotaip yang biasa termasuk suri rumah, teman tunggal Afrika Amerika dalam sekumpulan Kaukasia, pengusaha kulit putih, rambut berambut perang dan gadis bermata biru, keluarga putih pinggir bandar, dan lain-lain. Tidak ada kekurangan stereotaip dalam masyarakat dan mereka terdapat di dunia pengiklanan.

Mengapa jenama menggunakan stereotaip dalam iklan?

Jenama mendekati setiap kempen pengiklanan dengan tujuan tertentu. Mereka mempunyai anggaran dan berharap dapat melihat pulangan pelaburan tersebut melalui peningkatan penjualan. Sekiranya tidak menguntungkan, jenama itu tidak mempunyai alasan untuk mengiklankan. Stereotaip mempengaruhi persamaan kerana jenama atau agensi pengiklanan yang bertanggungjawab untuk kempen tersebut berbicara dengan demografi tertentu. Jenama untuk produk pembersih seperti vakum mungkin mempunyai profil bersejarah dari pelanggan mereka sebelumnya. Mereka dapat menghasilkan profil penonton dan menargetkan demografi berdasarkan daya tarikan bersejarah. Apabila jenama mengetahui penonton utama dan pembuat keputusan untuk pembelian vakum baru adalah wanita berusia antara 25 dan 50 tahun, ia akan memenuhi permintaan penonton itu. Stereotaip menjadi menarik pada ketika itu kerana ia mewakili asas pelanggan,walaupun pada hakikatnya peratusan pangkalan pelanggan itu adalah lelaki pada usia 30-an atau pasangan yang sudah bersara pada usia 60-an. Pada akhirnya, stereotaip untuk penonton dengan daya beli terbanyak akan menang. Dalam senario suri rumah khusus untuk pembersih vakum, stereotaip berisiko mengasingkan sebilangan besar khalayak moden kerana ini menunjukkan bahawa peranan wanita berada di rumah dengan tanggungjawab membersihkan dan memasak. Peranan gender itu selalu berkembang, dan banyak kempen moden masih menggambarkan sebahagian besar penduduk.stereotaip berisiko mengasingkan sebilangan besar penonton moden kerana ini menunjukkan bahawa peranan bagi wanita adalah di rumah dengan tanggungjawab membersihkan dan memasak. Peranan gender itu selalu berkembang, dan banyak kempen moden masih menggambarkan sebahagian besar penduduk.stereotaip berisiko mengasingkan sebilangan besar penonton moden kerana ini menunjukkan bahawa peranan bagi wanita adalah di rumah dengan tanggungjawab membersihkan dan memasak. Peranan gender itu terus berkembang, dan banyak kempen moden masih menggambarkan sebahagian besar penduduk.

Di samping stereotaip, jenama tetap fokus pada kempen iklan yang menjual produk atau perkhidmatan. Ini akhirnya membawa kepada mesej yang mereka sampaikan kepada khalayak mereka untuk mendorong penjualan. Sekiranya sekumpulan orang yang diwakili dalam stereotaip ingin melihat perubahan dalam pesanan, jenama kemungkinan besar akan berubah apabila daya beli beralih dari jenama tersebut. Berbelanja secara strategik dan membeli dari jenama yang mewakili pelbagai populasi orang dengan cara positif adalah satu-satunya cara untuk secara berkesan mengubah cara stereotaip digunakan dalam iklan.

Peranan pengiklanan digital dan kemampuan untuk jenama baru dilancarkan dengan cepat juga mengubah penggunaan stereotaip dalam pengiklanan. Iklim mikro wujud di mana jenama dapat memberi tumpuan kepada niche dan khalayak yang sangat ketat. Dengan ceruk yang sangat fokus, stereotaip dapat dihindari, kerana penonton benar-benar ditentukan dan jenama menjual produk yang sangat spesifik atau sekumpulan kecil produk.

Bagaimana Kanak-kanak Digambarkan dalam Iklan?

Kanak-kanak sering digambarkan sebagai comel dan gembira dalam iklan. Tidak seperti stereotaip jantina dan perkauman, anak-anak sering digambarkan dengan cara yang menarik bagi ibu bapa mereka, para pembuat keputusan. Produk dan perkhidmatan diletakkan untuk menyelesaikan masalah bagi ibu bapa. Contohnya, lampin yang berubah warna ketika basah tidak semestinya menarik bagi anak tetapi ia menyelesaikan masalah bagi ibu bapa. Kanak-kanak dalam iklan tersebut akan sering tersenyum dan menarik. Keluarga yang sempurna dengan anak dan anjing yang bahagia di rumah pinggir bandar adalah stereotaip yang biasa digunakan untuk menargetkan kelas menengah pada umumnya.

Yang lebih penting daripada bagaimana anak digambarkan dalam iklan adalah kesan stereotaip dalam iklan seperti yang dilihat melalui lensa kanak-kanak. Kanak-kanak melihat iklan di papan iklan, televisyen, dalam talian dan dalam bentuk cetak, dan mereka mendengar iklan radio. Mereka belajar stereotaip melalui media ini dan tidak mempunyai cara untuk benar-benar mengelakkan menonton iklan dengan berat sebelah dan stereotaip. Iklan melintasi jalan mereka dengan sengaja dalam beberapa senario seperti jeda iklan di rangkaian kartun, dan secara tidak sengaja ketika ahli keluarga menonton televisyen dan iklan yang disasarkan untuk orang dewasa dipaparkan.

Kesannya juga membawa kepada produk sebenar yang dijual kepada kanak-kanak. Boneka Barbie dengan rambut berambut perang, tubuh mungil dan set dapur lengkap mewakili stereotaip khusus mengenai kecantikan dan peranan wanita dalam masyarakat. Anak belajar mengenai stereotaip imej badan dan jantina pada usia muda, dan kesannya boleh dikatakan negatif. Sekali lagi, kempen pengiklanan yang merangkumi banyak produk yang berpusatkan kanak-kanak menyasarkan ibu bapa mereka. Perkara ini tidak selalu berlaku, dan banyak produk kanak-kanak bersifat pendidikan atau direka tanpa jantina atau berat sebelah.

Bagaimana Peranan Wanita Berubah dalam Iklan?

Gerakan untuk kesetaraan jantina kuat, dan suara wanita telah lama diabaikan dalam kempen iklan. Beberapa iklan yang menggambarkan wanita sebagai suri rumah dan warganegara kelas dua pada masa lalu benar-benar menyinggung perasaan. Iklan terkenal kerana menimbulkan stereotaip mengenai imej badan dan bagaimana kecantikan didefinisikan dalam budaya.

Walau bagaimanapun, peranan wanita dalam iklan berubah. Wanita mempunyai daya beli yang luar biasa sebagai kumpulan kolektif, dan kumpulan mengatur untuk mengalihkan kuasa beli itu menjadi jenama yang mewakili suara wanita secara realistik. Peralihan kuasa beli mengubah stereotaip, dan jenama bersaing untuk mendapatkan nilai dolar. Dalam banyak kes, jenama beralih ke pemesejan yang lebih sensitif dari segi budaya sambil beriklan dengan cara berdasarkan sebab. Patagonia adalah syarikat pakaian besar dalam industri luar, dan kempen iklannya berfungsi sebagai contoh utama pengiklanan berdasarkan sebab secara sedar. Walaupun tidak khusus jenis kelamin, syarikat itu sebenarnya menuntut Presiden Trump atas pembatalan Bears Ears sebagai Monumen Nasional di Utah dan menarik perhatian penontonnya yang berfikiran konservasi.Peranan gender dalam periklanan dapat memanfaatkan pergerakan sikap berani yang sama pada tahap jenama.

Walaupun peranan gender mula berkembang dalam periklanan, stereotaip lama tetap umum dan menjadi titik pertikaian dalam gerakan kesetaraan gender. Peranan wanita dalam agensi pengiklanan sendiri mempengaruhi cara iklan dikembangkan, tetapi pada masa ini stereotaip gender tetap produktif dalam budaya periklanan. Gerakan hak wanita telah mengadakan panggilan untuk melarang produk atau syarikat tertentu yang menggunakan stereotaip tertentu dalam kempen iklan mereka. Kuasa beli dan organisasi adalah kaedah berkesan untuk menjauhkan industri pengiklanan dari stereotaip gender dan kaum.

Bagaimana Perlumbaan Diterangkan dalam Iklan?

Race malangnya masih digunakan dalam bentuk stereotaip dan untuk membuat konotasi negatif dalam beberapa iklan. Terdapat banyak contoh iklan perkauman yang kurang enak. Intel menjalankan satu kempen dengan enam pelari hitam dalam kedudukan blok permulaan. Setiap pelari ditempatkan di bilik, dan seorang lelaki putih berdiri di tengah dengan memakai pakaian pejabat korporat. Iklan tersebut berbunyi, "Gandakan prestasi pengkomputeran dan memaksimumkan kekuatan pekerja anda." Implikasinya dalam iklan ini adalah disebabkan oleh perbudakan dengan tuan putih dan tenaga kerja hitam. Ini adalah contoh ras yang mengerikan yang digambarkan dalam iklan moden. Ini adalah contoh yang melampau, tetapi stereotaip perkauman berlimpah dalam pengiklanan kerana pengiklan fokus untuk menargetkan demografi tertentu.

Iklan berbilang kaum menjadi lebih umum, tetapi masih ada jurang yang jelas antara pandangan budaya mengenai kepenggunaan arus perdana dan kenyataan ketegangan kaum dan kumpulan budaya di Amerika Syarikat. Jarang sekali iklan mewakili kepelbagaian dan persamaan dengan baik. Yang mengatakan, ia tidak selalu menjadi keadaan buruk. Dalam banyak kes, kumpulan pengiklan dan kreatif hanya tertumpu pada membuat iklan yang tidak menyinggung perasaan dan mempunyai daya tarikan yang luas. Sebilangan besar pengiklan tidak berminat untuk mengasingkan khalayak mana pun, kerana sangat buruk bagi perniagaan untuk menjauhkan potensi pelanggan.

Iklan sering dirancang untuk menarik minat kumpulan minoriti juga. Kenyataan bahawa iklan berpecah perkauman membawa kepada perbualan yang lebih besar mengenai bangsa dan budaya di AS secara khusus. Pada zaman digital, sebuah syarikat mungkin telah mengumpulkan maklumat mengenai perlumbaan pada pengguna, dan iklan khusus perlumbaan dibuat dan disampaikan kepada pengguna. Toyota membuat iklan untuk beberapa kumpulan perkauman untuk menjual sedan Camry yang sama dan menggunakan penyasaran lanjutan untuk menyampaikan iklan khusus kaum. Kempen ini tidak semestinya negatif, tetapi meningkatkan pandangan mengenai cara perlumbaan digunakan dalam kampanye iklan. Dalam beberapa keadaan, ini adalah masalah untuk bercakap dengan kumpulan budaya yang berbeza, dan yang lain stereotaip perkauman terang-terangan digunakan dengan cara yang menyinggung perasaan. Iklan dilihat dan dinilai berdasarkan kes demi kes,kerana niat dan pesanan dapat menentukan sama ada iklan itu sesuai atau tidak.