Contoh Perikatan Strategik yang Berjaya

Perikatan strategik adalah cara yang berkesan bagi perniagaan untuk membina pasaran sekunder atau untuk menguji kerjasama bersama syarikat lain. Mencari sekutu yang tepat memerlukan mencari syarikat yang mempunyai visi dan misi yang sama, atau yang sebaliknya menggunakan nilai teras syarikat anda. Lihatlah bagaimana syarikat besar berjaya membina pakatan strategik untuk menyusun idea bagaimana mengembangkan syarikat anda sendiri.

Barnes & Noble dan Starbucks

Peminat sastera sering menggambarkan saat membaca yang sempurna seperti membaca pada hari hujan yang meringkuk di sofa dengan buku dan secawan kopi atau teh panas. Potret biasa ini menjadikan gandingan kedai buku dan kedai kopi menjadi pasangan yang sempurna yang telah membantu Barnes & Noble bertahan sebagai kedai buku bata dan mortar ketika kebanyakan yang lain dikeluarkan dari pasaran, berkat format digital.

Jenis pakatan ini juga berfungsi pada skala yang lebih kecil. Fikirkan tentang kedai kopi tempatan yang menjadi pusat komuniti. Perikatan dengan kedai buku terpakai tempatan dapat saling membantu mengembangkan pasaran masing-masing. Bahkan mungkin kedai buku mempunyai kios kopi dan kedai kopi mempunyai bahagian buku kecil.

Hewlett-Packard dan Disney

Perikatan strategik ini telah berlangsung lebih lama daripada yang dibayangkan oleh kebanyakan orang - sejak dulu lagi ketika Mr. Hewlett, Mr. Packard dan Mr Disney masih terlibat dalam keputusan utama syarikat masing-masing, sejak penciptaan Fantasia. Disney memahami bahawa teknologi sangat penting untuk pengembangan inovasi Disney pada masa akan datang. Pasukan Imagineering di Disney masih menggunakan platform HP dalam pembuatan perjalanan, kejayaan animasi dan pengalaman pelanggan yang lebih baik.

Sukar untuk berfikir bahawa dua syarikat kuasa besar dari dua industri yang sama sekali berbeza dapat mempunyai sinergi seperti itu. Ini membuka idea untuk seniman tempatan dan syarikat IT untuk mencari cara untuk membina hubungan dan berinovasi bersama dengan cara yang unik. Sebagai contoh, syarikat teknologi dapat bekerjasama dengan boneka tempatan untuk membuat pertunjukan percutian besar-besaran menggunakan teknologi untuk menyegerakkan muzik dan lampu dengan pergerakan boneka.

Apple Pay dan MasterCard

Nampaknya Apple Pay dan MasterCard saling bersaing. Apple bekerjasama dengan penyedia kad kredit kedua terbesar di dunia, MasterCard, untuk mendapatkan kredibiliti dalam arena perkhidmatan dan pemprosesan peniaga. Walaupun Apple Pay mendapat keuntungan dari reputasi MasterCard, MasterCard mendapat cache menjadi yang pertama menjadi pilihan yang dibenarkan oleh Apple Pay. Pengalaman MasterCard membantu Apple kerana ia menyelesaikan masalah dan masalah yang mungkin berlaku kerana Apple Pay menjadi semakin berleluasa.

Mereka yang berada di kawasan serupa mempunyai peluang untuk mendapat manfaat antara satu sama lain. Fikirkan tentang pemberi pinjaman gadai janji dan ejen harta tanah. Ini sering dianggap sebagai perkongsian kuasa. Walau bagaimanapun, biasanya terdapat beberapa perbezaan kerana seseorang mungkin mempunyai lebih banyak rakan kongsi kuasa daripada yang lain, oleh itu hubungannya tidak eksklusif. Setelah menguji perkongsian, syarikat harta tanah mungkin memutuskan untuk membawa broker gadai janji sebagai anak syarikat yang membina syarikat yang lebih besar dengan sumber yang merangkumi semua.