Cara Mempisahkan Hard Drive Luaran

Tidak seperti cakera keras dalaman, kebanyakan cakera keras luaran sudah dipartisi dan diformat. Namun, jika anda memerlukan beberapa partisi untuk data perniagaan anda, anda mungkin perlu membuang atau mengecilkan struktur yang ada. Utiliti Pengurusan Cakera Windows 7 membolehkan anda melakukan itu melalui antara muka grafik yang ringkas. Semasa proses, anda juga perlu memutuskan pemformatan. Menggunakan sistem fail FAT32 akan memastikan pemacu tidak serasi dengan sistem operasi lain, tetapi jika anda hanya menggunakan pemacu di Windows 7, NTFS adalah pilihan yang baik.

1

Pasang cakera keras luaran anda ke komputer melalui kabel USB dan hidupkan peranti.

2

Tekan butang "Mula", ketik "diskmgmt.msc" dan tekan "Enter."

3

Klik kanan partition yang ada pada cakera keras luaran, pilih "Delete Volume" dan pilih untuk membuang partition. Sekiranya anda sudah mempunyai data penting pada pemacu, pilih "Kecilkan Volume" sebagai gantinya, biarkan Windows memilih jumlah penyusutan maksimum dan klik "Kecilkan."

4

Klik kanan "Tidak diperuntukkan" atau "Ruang Percuma" pada pemacu luaran dan pilih "Volume Mudah Baru."

5

Masukkan ukuran kelantangan yang diperlukan dalam megabait di medan "Saiz Volume Sederhana dalam MB". Pastikan anda memilih bilangan yang lebih kecil untuk meninggalkan ruang untuk partisi tambahan, jika ada. Untuk menukar gigabait menjadi megabait, kalikan dengan 1.024. Sebagai contoh, 10GB kali 1.024 menghasilkan 10,240MB. Sekiranya anda hanya ingin membuat satu partisi tambahan, klik "Next" untuk menggunakan ukuran maksimum dan lalai.

6

Klik "Next" untuk membiarkan Windows menetapkan huruf pemacu yang tersedia.

7

Klik senarai drop-down "Sistem Fail" dan pilih "FAT32" atau "NTFS." Klik "Seterusnya."

8

Klik "Selesai" untuk membahagi pemacu.

9

Ulangi prosedur partition untuk membuat partition tambahan, jika diperlukan.