Bagaimana Memulakan Syarikat Pengangkutan Penumpang

Bahan bakar semakin mahal setiap tahun. Pada tahun 2018, pelanggan AS menghabiskan $ 2.60 per galon, secara purata. Semakin banyak orang meninggalkan kereta mereka di garaj, mencari kaedah pengangkutan alternatif. Sebagai usahawan, anda dapat memanfaatkan trend ini dan memulakan perniagaan pengangkutan penumpang anda sendiri.

Petua

Lakukan ujian dadah dan pemeriksaan latar belakang pemandu anda. Ini adalah syarat undang-undang di kebanyakan negeri. Juga, pastikan mereka semua mempunyai insurans pemandu komersial.

Pilih Model Perniagaan yang Tepat

Sebelum menulis rancangan perniagaan, pastikan anda mempunyai pemahaman yang baik mengenai industri pengangkutan penumpang. Pasar ini merangkumi lebih daripada bas, perkhidmatan teksi dan perkhidmatan ulang-alik lapangan terbang. Kapal feri, kapal pesiar, syarikat penerbangan penumpang dan perkhidmatan limosin semuanya merupakan bahagian penting dalam industri ini. Perkara yang sama berlaku untuk perkhidmatan tayangan ulang seperti Uber dan Lyft.

Setiap model perniagaan dikenakan peraturan yang berbeza dan melibatkan biaya yang berbeza. Perkhidmatan perkongsian ulang-alik, misalnya, memerlukan kos permulaan yang lebih rendah daripada syarikat bas sewa. Nilai anggaran anda dan juga matlamat jangka pendek dan jangka panjang anda. Pilih jenis perniagaan yang sesuai dengan visi anda.

Buat Rancangan Perniagaan

A rancangan perniagaan pengangkutan penumpang harus merangkumi ringkasan eksekutif yang menerangkan perkhidmatan anda, pasaran sasaran dan matlamat. Ia juga perlu menggariskan aspek utama perniagaan anda, seperti nama dan lokasinya, penyataan misi, struktur undang-undang, perbelanjaan dan unjuran kewangan, perihalan industri, analisis pesaing dan banyak lagi.

Cuba jawab soalan berikut dalam rancangan perniagaan anda:

 • Berapa banyak kenderaan yang akan anda kendalikan?
 • Adakah anda akan menyewa atau membeli kenderaan anda?
 • Perkhidmatan apa yang anda rancangkan untuk ditawarkan?
 • Apa yang membuat anda menonjol dari pertandingan?
 • Siapa pelanggan ideal anda?
 • Berapa banyak pekerja yang anda perlukan?
 • Berapakah kos yang dikenakan?
 • Berapa banyak yang anda jangkakan untuk memperoleh?
 • Bagaimana anda merancang untuk mempromosikan perniagaan anda?
 • Lesen dan izin apa yang diperlukan?
 • Apa matlamat yang anda ada untuk tahun pertama?
 • Apa cabaran yang anda jangkakan?
 • Laluan dan kawasan perkhidmatan apa yang anda sasarkan?

Dokumen ini akan membimbing usaha anda dan berfungsi sebagai rancangan tindakan. Pada ketika ini, peranannya adalah untuk menggariskan apa yang ingin anda capai dan bagaimana anda akan melakukannya. Teliti pasaran dengan teliti, pelajari pesaing anda dan dapatkan pemahaman yang jelas mengenai sasaran anda.

Beli Armada Kenderaan

Tentukan sama ada anda akan menyewa atau membeli armada kenderaan anda. Contohnya, sewa van, membolehkan anda menyebarkan pembayaran dari masa ke masa. Selain itu, anda tidak perlu risau tentang kos pembaikan dan penyelenggaraan. Kelemahannya adalah bahawa anda mungkin perlu mematuhi had jarak tempuh, bergantung pada syarikat penyewaan.

Membeli bas mini, van atau kenderaan lain akan lebih mahal. Walau bagaimanapun, anda selalu dapat membeli kereta terpakai untuk mengurangkan perbelanjaan anda. Sama ada anda membeli baru atau terpakai, periksa terlebih dahulu kos insurans kenderaan. Kenderaan yang lebih lama mempunyai premium insurans yang lebih tinggi.

Anggarkan kos yang terlibat, dan teliti pilihan pembiayaan anda. Pinjaman perniagaan kecil, pinjaman bank, kredit perniagaan, pinjaman SBA dan pinjaman peer-to-peer adalah cara biasa untuk mendapatkan dana. Beberapa negeri menawarkan geran kepada pemilik perniagaan yang membeli kenderaan mesra alam baru, jadi itu juga pilihan. Sekiranya syarikat pengangkutan penumpang anda mempunyai konsep yang unik, hubungi pelabur malaikat .

Lesen dan Pendaftaran

Pastikan perniagaan anda memenuhi semua syarat undang-undang. Mendaftarnya dengan Setiausaha Negara; tentukan struktur undang-undang, dan pilih nama perniagaan yang menarik. Anda juga mesti memohon nombor ID cukai dan mendapatkan lesen pengangkutan komersial dan / atau lesen perniagaan.

Hubungi Jabatan Kenderaan Bermotor di negeri anda untuk mengetahui lesen dan izin apa yang diperlukan. State of California, misalnya, menghendaki pemandu yang menggunakan van 10 hingga 15 penumpang mempunyai lesen memandu komersial. Sekiranya anda merancang untuk memulakan syarikat teksi, anda memerlukan plat khas dan permit tambahan. Beberapa negeri juga menghendaki syarikat pengangkutan penumpang melakukan ujian dadah dan pemeriksaan latar belakang pekerja mereka.

Pasarkan Perniagaan Pengangkutan Penumpang Anda

Setelah perniagaan anda ditubuhkan, promosikan perkhidmatan anda kepada khalayak sasaran. Senaraikan syarikat anda dalam direktori perniagaan tempatan , seperti Yelp, Foursquare, Bing Local, Perniagaan Saya di Google, Yellow Pages dan Direktori Syarikat LinkedIn. Tambahkan penerangan ringkas, bersama dengan pautan ke laman web dan halaman media sosial anda.

Manfaatkan kekuatan pengiklanan Facebook untuk mendapat pendedahan dalam komuniti tempatan anda. Facebook membolehkan pengguna membuat iklan yang sesuai dengan pasaran sasaran mereka. Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk memaparkan iklan anda hanya kepada pelanggan yang tinggal dalam jarak 18 batu dari bandar anda, mempunyai pendapatan tahunan $ 60,000 + dan sering melakukan perjalanan.

Iklankan perniagaan pengangkutan penumpang anda di dalam negara juga. Hubungi agensi pelancongan dan buat cadangan perkongsian. Tukar bahan pemasaran dengan perniagaan lain, seperti kedai yang menjual alat dan aksesori perjalanan. Daftar untuk acara yang berkaitan dengan perjalanan dan pameran perdagangan di kawasan anda, sebarkan risalah dan sebarkan berita mengenai perkhidmatan anda.