Contoh Pemasaran Tradisional

Oleh kerana kesalahpahaman yang popular mengenai pemasaran, penting bagi anda untuk membiasakan diri dengan peranan fungsi yang luas ini. Itu termasuk melihat teknik pemasaran tradisional. Ulasan "pemasaran klasik" akan membantu memastikan anda merangkumi keempat-empat bidang pemasaran dan menjadikan produk atau perkhidmatan anda paling kompetitif dan menguntungkan.

Apa Pemasaran Tidak

Pemasaran bukan pengiklanan, perhubungan awam, media sosial atau promosi. Itu adalah contoh komunikasi pemasaran, atau marcom. Apabila anda membaca tentang "komunikasi pemasaran bersepadu," penulis sering keliru menyarankan bahawa menyelaraskan saluran marcom yang berbeza (seperti Twitter, surat terus, Facebook dan teks) adalah komunikasi pemasaran bersepadu. Itu sebenarnya hanya menyatukan saluran marcom.

Apa Itu Pemasaran

Definisi pemasaran konvensional merujuk kepada The Four Ps, kata Purdue. The Four Ps merujuk kepada produk, harga, tempat dan promosi (nota terakhir). Memasarkannya lebih dari sekadar menyampaikan jenama, produk atau mesej perkhidmatan. Ini adalah usaha yang diselaraskan dari pelbagai jabatan korporat untuk membuat usaha penjualan pelbagai peringkat.

Produk

Bahagian pemasaran ini memfokuskan pada pengembangan produk untuk pelanggan sasaran tertentu. Syarikat meneliti pasaran untuk melihat apa yang ditawarkan oleh pesaing dan apa yang dibeli oleh pengguna. Berdasarkan ini, syarikat menambah ciri-ciri tertentu, meninggalkan yang lain dan secara amnya berusaha membuat cadangan penjualan atau perbezaan yang unik. Anda membuat jenama anda berdasarkan cadangan penjualan unik anda.

Harga

Aspek pemasaran ini memberi tumpuan kepada berapa banyak yang akan anda kenakan, menurut University of Minnesota. Ini berdasarkan bagaimana ia akan mempengaruhi jumlah penjualan, margin dan persepsi. Sekiranya anda ingin dilihat sebagai produk mewah, anda mungkin mengenakan bayaran lebih tinggi daripada pesaing anda. Pelanggan mungkin berfikir bahawa kerana harga yang tinggi, anda mesti menjadi produk terbaik. Anda boleh menjual dengan harga yang rendah untuk meningkatkan jumlah penjualan anda dan membuat keuntungan berdasarkan jumlah bukan margin.

Menjual pada harga yang lebih rendah daripada yang anda perlukan (kerana pengguna bersedia membayar lebih banyak) adalah strategi pemasaran yang bertujuan untuk menjadikannya lebih sukar bagi pesaing baru untuk memasuki pasaran, atau untuk pesaing anda yang ada untuk meningkatkan bahagian pasaran mereka dengan perbelanjaan anda .

Tempat

Bahagian pemasaran ini memberi tumpuan kepada tempat anda akan menjual produk atau perkhidmatan anda, kata Pemasaran Pemasaran. Berdasarkan tempat anda menjual, anda boleh membuat persepsi terhadap produk anda, atau memudahkan pelanggan membeli, atau membuatnya lebih murah untuk anda jual.

Sebagai contoh, Wilson Racket Sports biasa menjual raket Pro Staffnya hanya di kedai tenis yang berafiliasi dengan tenaga pengajar. Anda tidak dapat membeli Staf Pro di sebuah kedai kotak besar. Ini memberi Staf Pro status yang lebih tinggi di pasaran. Perkara yang sama berlaku untuk syampu mewah tertentu, yang hanya dijual di salun rambut. Menjual secara dalam talian memudahkan pelanggan muda untuk membeli, tetapi mungkin menjadikannya lebih mengecewakan bagi warga tua yang lebih tua dan kurang mesra teknologi. Menjual di kedai batu bata dan mortar mungkin memudahkan pengguna mendapatkan produk hari ini, tetapi akan menaikkan kos produk tersebut.

Promosi

Setelah anda memahami dengan baik siapa pelanggan anda, siapa pesaing anda, apa yang pengguna mahukan, apa cadangan penjualan unik anda, berapa harga anda dan mana yang terbaik untuk menjual produk anda, kini anda boleh mula mempromosikan produk anda atau perkhidmatan. Membuat slogan yang menarik atau membuat maskot atau menghantar tweet tanpa mengetahui apa mesej anda (berdasarkan tiga dari empat Ps pertama) boleh merosakkan jenama dan syarikat anda.

Contoh Pembangunan Produk

Contoh pemasaran tradisional yang berfokus pada penciptaan produk adalah syarikat membuat kasut. Menjual kasut lelaki, wanita dan kanak-kanak memperluas peluang penjualan syarikat, tetapi tidak membantu membuat cadangan penjualan yang unik.

Syarikat itu mungkin memutuskan untuk menjual kasut sukan sahaja. Untuk mewujudkan perbezaan penjualan yang unik, syarikat mungkin memutuskan untuk menjual kasut tenis sahaja. Sekiranya ia menawarkan jaminan enam bulan kerana mereka memasarkan kasut tenis mereka sebagai pilihan yang tahan lama bagi pengguna yang memakai kasut tenis dengan cepat; ini membantu mewujudkan jenama syarikat, atau cadangan penjualan yang unik.

Contoh Strategi Penetapan Harga

Dalam contoh di atas, syarikat kasut mungkin memasuki pasar dengan beberapa jenama kasut tenis yang berjaya. Untuk membantu mereka bersaing, teknik pemasaran utama syarikat adalah menjual kasut mereka dengan harga yang lebih tinggi daripada pesaing lain, menjadikan kasut mereka sebagai kasut tahan lama dan berpatutan. Sebaliknya mereka mungkin meletakkan kasut sebagai kasut berkualiti tinggi dan mahal.

Contoh Tempat Jual

Saluran pengedaran apa yang harus anda gunakan? Itu adalah persoalan pemasaran yang tidak hanya berdasarkan di mana syarikat anda cenderung berbelanja, tetapi juga berdasarkan biaya untuk mengedarkan menggunakan saluran tertentu. Sebagai contoh, penyelidikan pemasaran anda mungkin menentukan bahawa pelanggan muda anda ingin membeli dalam talian. Anda kemudian akan meneliti kos penjualan di Amazon, laman web anda sendiri, atau laman web pihak ketiga yang menghubungkan ke laman web anda. Selain melihat komisen yang dikenakan oleh rakan anda, anda perlu melihat berapa kos anda untuk pembungkusan, penghantaran dan penjejakan inventori.

Contoh Promosi (Marcom)

Kaedah untuk mempromosikan produk semakin meningkat setiap tahun apabila aplikasi dan teknologi baru meningkat dan menjadikan iklan tradisional kurang berkesan. Kaedah promosi merangkumi:

 • Mencetak iklan
 • Iklan digital (contohnya, sepanduk)
 • Surat terus
 • Katalog
 • Respons langsung
 • Pemborong
 • Perwakilan penjualan dalaman
 • Wakil jualan pihak ketiga
 • Jualan
 • Kupon
 • Teks
 • eNewsletter
 • Blog
 • Kandungan internet (contohnya, artikel SEO, iklan asli, catatan blog)
 • Pameran perdagangan
 • Perayaan
 • Tajaan acara, pasukan dan organisasi
 • Sebab pemasaran
 • Sokongan selebriti dan organisasi

 • Promosi silang (program rujukan)

Pemasaran Tradisional adalah Usaha Berpasukan

Tidak masalah jika anda tahu bagaimana untuk tweet jika anda tidak tahu apa yang hendak tweet. Strategi pemasaran tradisional mensyaratkan semua pasukan pengembangan produk, perakaunan, pengedaran, penjualan, IT dan marcom bekerjasama untuk membimbing penciptaan strategi pemasaran pelbagai lapisan yang berkesan yang merangkumi semua Empat Ps dengan betul.