Cara Memeriksa untuk Memastikan Pencetak Anda Berfungsi

Pencetak berhenti berfungsi atau enggan mencetak kerana beberapa sebab, termasuk tahap dakwat rendah, kesesakan kertas, kabel longgar atau pemacu usang. Sekiranya anda tidak menemui sumber masalah pencetak anda, pencetak mungkin mengalami kerosakan fizikal. Untuk menentukan sama ada pencetak anda berfungsi, anda boleh menggunakan Windows untuk memaksa mesin mencetak halaman ujian. Sekiranya ujian berjaya, pencetak berfungsi dengan baik.

Cetak Halaman Uji

1

Tekan butang "Kuasa" pada pencetak anda untuk menghidupkannya. Masukkan kertas ke dalam pencetak.

2

Klik butang "Mula" Windows dan pilih "Panel Kawalan."

3

Klik "Lihat Peranti dan Pencetak" di bawah Bahagian Perkakasan dan Suara.

4

Klik kanan pencetak anda dan pilih "Properti pencetak."

5

Klik butang "Cetak halaman ujian" di bahagian bawah tetingkap. Sekiranya pencetak mencetak halaman ujian, ia berfungsi secara fizikal. Sekiranya ujian gagal, pencetak mungkin tidak berfungsi.

Penyelesaian masalah

1

Buka pencetak anda dan periksa kesesakan kertas. Tanggalkan kepingan kertas yang tersekat dan cuba mencetaknya lagi.

2

Periksa tahap dakwat pencetak. Sekiranya pencetak kehabisan dakwat, ia akan berhenti mencetak. Gantikan kartrij kosong dengan yang baru.

3

Pastikan semua kabel pencetak dan komputer disambungkan dengan betul. Kabel yang longgar dapat mengelakkan pencetak berfungsi.

4

Kemas kini pemacu pencetak anda. Klik "Mula," pilih "Semua Program" dan pilih "Kemas kini Windows." Klik "Periksa kemas kini" dan pilih "Pasang kemas kini." Sebagai alternatif, pergi terus ke laman web pengeluar pencetak anda untuk memuat turun pemacu. Kemudian pasangkan pemacu.