Menstrim Video Dari MacBook Dengan AirPlay

Dengan menggunakan AirPlay, anda dapat menstrimkan sebarang video yang dapat dimainkan di iTunes dari MacBook ke Apple TV. Prosesnya pada dasarnya adalah pencerminan video melalui rangkaian Wi-Fi, jadi anda tidak dapat menutup MacBook semasa memainkan video, kecuali MacBook juga disambungkan ke monitor luaran, tetikus dan papan kekunci. Kali pertama anda menggunakan AirPlay, anda perlu mengkonfigurasi MacBook dan Apple TV dengan iTunes Home Sharing. Namun, setelah dikonfigurasi, streaming video di masa depan hanya perlu mengklik ikon AirPlay di iTunes.

Menyiapkan Apple TV

Sekiranya anda menggunakan Apple TV generasi ketiga, anda memerlukan TV Definisi Tinggi dengan port HDMI. Walaupun model Apple TV lama dilengkapi dengan penyesuai audio dan video yang menyokong kabel RCA, Apple TV generasi ketiga hanya mempunyai port HDMI. Setelah memilih HDMI dari menu input TV, anda mengkonfigurasi tetapan Apple TV dan menyambungkannya ke rangkaian Wi-Fi anda menggunakan alat kawalan jauh yang disertakan dengan Apple TV. Setelah ini selesai dan Perkongsian Rumah diaktifkan di MacBook, sambungkan Apple TV ke MacBook. Untuk melakukan ini, pilih menu "Tetapan" di Apple TV diikuti oleh "Komputer" dan aktifkan pilihan "Hidupkan Perkongsian Rumah". Apple TV meminta ID Apple dan kata laluan anda, yang anda masukkan menggunakan alat kawalan jauh.

Menyiapkan MacBook

Untuk menstrim video dari MacBook, pertama-tama pastikan video tersebut disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama dengan Apple TV. Lakukan ini dengan mengklik ikon Wi-Fi di bahagian atas skrin MacBook dan memilih rangkaian dari senarai drop-down. AirPlay memerlukan iTunes versi 10.2 atau lebih baru. Anda boleh mengemas kini iTunes dengan mengklik "Periksa Pembaruan" di bawah menu iTunes. Setelah ini selesai, aktifkan Perkongsian Rumah dari MacBook dengan memilih pilihan ini dari menu Lanjutan dan masukkan ID dan kata laluan Apple anda.

Menghubungkan AirPlay

AirPlay hanya dapat digunakan setelah MacBook dan Apple TV keduanya disambungkan melalui iTunes Home Sharing dan sementara keduanya masih terhubung ke rangkaian Wi-Fi yang sama. Butang AirPlay kemudian kelihatan di tetingkap iTunes MacBook. Ia adalah butang kecil yang terletak di sudut kanan bawah tetingkap iTunes dengan segitiga dan segi empat tepat di atasnya. Klik butang ini untuk melihat senarai peranti berkemampuan AirPlay di rangkaian. Peranti yang hanya menawarkan audio mempunyai ikon pembesar suara di sebelahnya. Apple TV mempunyai ikon video di sebelahnya. Pilih Apple TV dari senarai ini dan tekan butang "Mainkan" pada mana-mana video, dan secara automatik ia akan mula streaming ke TV anda.

Penyelesaian masalah

Memilih tetapan yang sesuai di TV menyelesaikan kebanyakan gangguan video atau masalah audio. Audio dan video dihantar ke TV melalui kabel HDMI yang disertakan dengan Apple TV. Bergantung pada model, anda mungkin harus memilih resolusi dan nisbah aspek yang tepat - layar lebar atau sesuai dengan layar, misalnya - di TV. Sekiranya video kelihatan berombak atau ketinggalan, pastikan kedua-dua peranti berada berdekatan dengan penghala Wi-Fi. Memuat turun fail atau streaming video dari mana-mana peranti di rangkaian Wi-Fi yang sama dapat memperlambat rangkaian.