8 Langkah Proses Pembelian Organisasi Perniagaan

Tidak seperti tabiat membeli pengguna, perniagaan biasanya mempunyai pendekatan yang lebih formal terhadap pembelian. Daripada membuat impuls pembelian, perniagaan akan membandingkan harga, membandingkan pembekal dan membandingkan kualiti barang dan perkhidmatan sebelum menyelesaikan penjualan. Walaupun beberapa syarikat mungkin menghabiskan lebih banyak waktu untuk langkah-langkah tertentu dalam proses atau mereka dapat menghilangkan langkah-langkah tertentu sama sekali, kebanyakan pembelian dari perniagaan ke perniagaan dapat dibahagikan kepada lapan langkah yang berbeza.

1. Masalah Dikenalpasti

Proses pembelian tidak bermula sehingga seseorang mengenal pasti masalah dalam organisasi, yang dapat diselesaikan dengan membeli barang atau perkhidmatan. Sesiapa sahaja di dalam organisasi boleh memulakannya - dari perwakilan perkhidmatan pelanggan dari kertas pencetak - kepada CEO yang memutuskan bahawa sudah waktunya untuk berkembang ke kemudahan yang lebih besar. Dalam beberapa keadaan, seorang jurujual dapat membantu seseorang dalam organisasi untuk mengenal pasti keperluan yang tidak pernah diketahui oleh seseorang sebelumnya.

2. Penerangan Keperluan Umum

Setelah masalah dikenal pasti, organisasi menentukan produk atau perkhidmatan mana yang diperlukan. Apabila pejabat kehabisan kertas pencetak, pengurus pejabat boleh memutuskan bahawa lebih banyak kertas diperlukan. Walau bagaimanapun, seorang jurutera perisian di syarikat yang sama mungkin menyarankan agar organisasi tersebut tidak mempunyai kertas dengan menyediakan komputer tablet kepada semua pekerja di pejabat.

3. Spesifikasi Produk atau Perkhidmatan

Setelah keperluan umum disepakati oleh mereka yang mempunyai kuasa membeli dalam organisasi itu, mereka kemudian akan mempersempit pilihan dengan menentukan apa yang mesti ditawarkan oleh produk atau perkhidmatan. Sekiranya mereka memutuskan tablet, mereka akan menentukan ukuran yang mereka inginkan, berapa banyak memori yang ditawarkan tablet dan sebagainya. Sekiranya mereka memutuskan kertas, maka mereka akan menentukan kuantiti dan kualiti kertas yang diperlukan.

4. Pencarian Pembekal Berpotensi

Langkah ketiga proses pembelian melibatkan mencari pembekal yang berpotensi. Sekiranya syarikat itu belum mempunyai hubungan yang terjalin dengan vendor yang menawarkan produk, maka selalunya syarikat mesti melihat dalam talian, menghadiri pameran perdagangan atau menghubungi pembekal melalui telefon. Pembeli menentukan sama ada pembekal mempunyai reputasi yang baik, stabil dari segi kewangan dan apakah mereka akan memenuhi keperluan masa depan.

5. Permintaan untuk Cadangan

Untuk pembelian besar, organisasi biasanya menulis RFP formal, Permintaan untuk Cadangan, dan kemudian menghantarnya ke pembekal pilihan mereka. Sebagai alternatif, mereka boleh menjadikan proses itu terbuka sehingga semua orang dapat menghantar proposal. Untuk pembelian yang lebih kecil, ini semudah melihat harga di laman web.

6. Penilaian dan Pemilihan Pembekal

Dalam bahagian proses ini, cadangan dan harga pembekal dinilai untuk menentukan siapa yang menawarkan harga terbaik dan kualiti terbaik. Selalunya, harga sahaja sudah cukup untuk memenangkan perniagaan organisasi, kerana banyak perniagaan akan menimbang harganya berbanding pilihan pembiayaan, reputasi pembekal dan sama ada pembekal dapat menyediakan organisasi dengan barang dan perkhidmatan masa depan atau tidak.

7. Menetapkan Spesifikasi Kredit dan Pesanan

Setelah pembekal yang berjaya dipilih, organisasi membuat pesanan. Ini mungkin melibatkan mendapatkan kredit dengan pembekal, menyetujui syarat, serta mengkaji masa penghantaran dan apa-apa penghantaran lain yang mungkin disertakan dengan penjualan, seperti pemasangan atau latihan produk.

8. Kajian Prestasi Pembekal

Setelah produk dihantar atau perkhidmatan dilakukan, organisasi akan menyemak pembelian untuk melihat apakah memenuhi standard yang boleh diterima. Untuk pembelian yang lebih besar, ini mungkin merupakan tinjauan rasmi yang melibatkan pembuat keputusan utama dalam organisasi dan kakitangan penjualan pembekal. Untuk pembelian yang lebih kecil, selalunya tidak rasmi. Sebagai contoh, jika syarikat memesan sekotak kertas yang tiba terlambat atau rosak, syarikat boleh memutuskan untuk tidak membeli dari pembekal itu lagi, tanpa pernah memberitahu masalah kepada pembekal.