Berapa Kos Mengganti Nama Perniagaan?

Anda boleh memohon cap dagang secara langsung dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS, dan dalam kebanyakan kes, yuran pemfailan adalah $ 275. Anda juga boleh meminta firma komersil memfailkan tanda dagangan anda untuk anda dengan bayaran tambahan. Terdapat kelebihan dan kekurangan setiap kaedah.

Mengapa Anda Perlu Mendapatkan Tanda Dagangan

Anda tidak perlu menandakan nama perniagaan anda untuk mendapatkan perlindungan daripada orang lain yang menggunakannya, tetapi tanpa tanda dagangan persekutuan, perlindungannya terhad. Apabila anda mendaftarkan nama perniagaan anda dengan negeri, perlindungan tersebut hanya meliputi negeri tempat anda mendaftar. Juga, pendaftaran negara tidak melindungi anda daripada seseorang yang menggunakan nama; ia hanya melindungi anda daripada seseorang yang mendaftarkan nama itu sendiri, yang bermaksud bahawa mereka tidak dapat menggunakan nama itu untuk syarikat mereka sendiri.

Perlindungan terhad yang diberikan oleh pendaftaran negara bermaksud bahawa apabila anda mempunyai nama yang ingin dilindungi, anda menandakannya. Ini memberi anda perlindungan terhadap orang lain yang menggunakan nama itu di semua 50 negeri.

Tanda Dagangan Nama Secara Langsung atau Gunakan Pihak Ketiga?

Pilihan adalah milik anda. Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Persekutuan mempunyai sistem harga tiga peringkat yang disebut Sistem Aplikasi Elektronik Tanda Dagangan (TEAS). Dalam kebanyakan kes, merek dagang nama perniagaan mudah didapati di peringkat pertengahan yang disebut TEAS RF dan berharga $ 275. Tahap paling murah, TEAS Plus, mempunyai syarat pendaftaran tambahan.

Oleh kerana terdapat kegagalan untuk memfailkan dengan betul atau memberikan semua maklumat yang diperlukan untuk menyelesaikan pendaftaran pada tahap yang dikenakan dengan kos tambahan $ 175, anda mungkin lebih baik menggunakan TEAS RF.

Sekiranya anda memfailkan melalui pihak ketiga, biaya pemfailan dapat sedikit dengan bayaran Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS ditambah dengan tambahan $ 49, tetapi anda boleh yakin permohonan diajukan dengan betul. Syarikat dalam talian dengan yuran terendah cenderung meningkat, jadi anda mungkin lebih baik membayar lebih sedikit. Dalam semua keadaan, pastikan anda memahami dengan tepat apa yang ditawarkan syarikat sebelum anda membayar apa-apa. Memfail melalui peguam boleh dipercayai, tetapi harganya jauh lebih tinggi daripada bayaran yang diiklankan dalam talian.

Apa yang Perlu Dilakukan Sebelum Anda Memfailkan

Sebelum anda memohon tanda dagang, lakukan carian nama awal untuk mengesahkan bahawa tidak ada orang lain yang telah menandakannya. Pencarian awal tidak boleh lebih mudah. Anda pergi ke laman utama Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS dan klik pada "Cari Pangkalan Data Tanda Dagangan." Ini memanggil tanda dagang yang mengandungi beberapa perkataan dalam nama yang anda pilih - dengan kata lain, nama yang serupa dan beberapa nama yang tidak serupa.

Walaupun kedua-dua nama tersebut agak dekat, anda masih boleh memohon tanda dagang dengan nama pilihan anda, tetapi pejabat tanda dagangan akan menentukan sama ada anda boleh menggunakannya atau tidak. Sekiranya pejabat menolak penggunaan itu, anda mesti memikirkan nama baru, membayar yuran lain dan memulakan prosesnya sekali lagi. Asas untuk keputusan dalam kebanyakan kes adalah sama ada Pejabat Paten menganggap kedua-dua nama itu "sama membingungkan." Dalam semua keadaan, hak untuk menggunakan cap dagang dimiliki oleh pihak yang melamarnya terlebih dahulu.