Mengapa Facebook Tidak Berfungsi di Firefox?

Rangkaian sosial Facebook serasi dengan semua penyemak imbas moden, tetapi jika anda mengalami masalah dengan laman web di Firefox pada satu mesin atau di seluruh rangkaian pejabat, ada empat kemungkinan penyebabnya. Ini termasuk fail penyemak imbas yang hilang atau rosak, kesalahan dalam kod Facebook, masalah dengan plugin penyemak imbas yang salah, atau aplikasi pihak ketiga yang bertentangan mengganggu operasi Facebook. Mengemas kini Firefox atau mematikan plugin yang bertentangan adalah antara langkah yang boleh anda ambil untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Alat tambah

Plugin pihak ketiga mungkin menyebabkan masalah untuk Firefox ketika bekerja dengan Facebook. Buka Pengurus Tambah dari menu Firefox utama untuk melumpuhkan add-ons satu demi satu. Mulakan semula penyemak imbas setiap kali untuk melihat apakah perubahan itu menyelesaikan masalah. Mulakan dengan sambungan yang berkaitan dengan Facebook sebelum beralih ke pemalam lain. Sekiranya anda mengenal pasti alat tambahan sebagai punca masalah, periksa kemas kini pemalam atau hubungi pembangun secara langsung untuk mendapatkan nasihat.

Firefox

Ada kemungkinan masalah dengan Firefox menyebabkan Facebook tidak berfungsi dengan betul. Ini mungkin fail program yang hilang atau rosak, atau masalah dengan tetapan Firefox. Muat turun dan pasang versi terkini program dari laman web rasmi di mozilla.org. Proses ini akan menggantikan fail yang telah dihapus atau rosak, menambah ciri terkini dan memperbaiki bug, dan meningkatkan keserasian dengan laman web dan aplikasi lain. Sekiranya kemas kini tidak menyelesaikan masalah, nyahpasang Firefox sepenuhnya untuk menghapus semua jejak perisian sebelum memulakan proses pemasangan lagi dari awal.

Facebook

Tidak mungkin tetapi tidak mustahil masalah dengan laman Facebook menyebabkannya tidak berfungsi di Firefox. Buka laman rangkaian sosial di penyemak imbas alternatif seperti Internet Explorer atau Google Chrome untuk melihat apakah masalahnya berlanjutan. Sekiranya berlaku, isu Facebook atau masalah dengan program pihak ketiga kemungkinan besar akan dipersalahkan. Periksa halaman status Facebook rasmi (pautan di Sumber) untuk melihat apakah ada masalah yang diketahui dengan platform Facebook.

Perisian Berkonflik

Kemungkinan lain ialah program pihak ketiga, biasanya aplikasi anti-virus atau firewall, mengganggu operasi normal Facebook ketika dilihat di Firefox. Uji teori ini dengan mematikan perisian keselamatan anda buat sementara waktu atau beralih ke program alternatif. Rujuk dokumentasi yang disertakan dengan alat anti-virus, anti-spyware dan firewall anda untuk memeriksa ciri yang mungkin bertentangan dengan Facebook dan Firefox. Di samping itu, pastikan semua alat ini mempunyai kemas kini dan definisi terkini yang terpasang.