Outlook enggan dibuka

Microsoft Outlook menghubungkan anda ke e-mel dan kenalan anda; jika tidak dibuka, anda tidak dapat membaca e-mel yang dimuat turun ke komputer anda. Terdapat banyak masalah yang mungkin menghalang Outlook daripada dibuka, jadi anda mungkin perlu mencuba beberapa perkara yang berbeza sebelum anda memulakan program ini.

Versi

Pastikan bahawa anda menjalankan versi Microsoft Outlook yang betul untuk Windows 8. Sistem operasi serasi dengan Outlook 2007, 2010 dan 2013 pada kedua-dua sistem 32-bit dan 64-bit. Sekiranya atas sebab tertentu anda memasang versi program yang salah, program tersebut tidak akan dibuka dan memberi anda akses ke surat anda.

Keistimewaan Pentadbir

Ada kemungkinan Outlook tidak dibuka kerana komputer berpendapat bahawa ia tidak mempunyai hak untuk menjalankan Outlook. Untuk menyesuaikan tetapan, klik kanan pada ubin Outlook dan klik pilihan "Jalankan sebagai Pentadbir" di bahagian bawah skrin. Ini memberi hak kepada program untuk dijalankan yang mungkin kurang.

Program Lain

Ada kemungkinan program lain menghalang Microsoft Outlook daripada dibuka. Cuba tutup sebarang program yang tidak penting dan kemudian jalankan imbasan virus untuk memastikan tidak ada program jahat yang mengganggu. Sekiranya imbasan virus menemui masalah, karantina atau hilangkan, bergantung pada apa yang disyorkan oleh perisian anti-virus anda. Setelah program tidak penting tidak berjalan dan anda pasti komputer anda bebas virus, cuba buka Microsoft Outlook sekali lagi.

Kemas kini

Sekiranya Outlook tidak dibuka, anda mungkin kehilangan kemas kini dan tambalan yang diperlukan dari Microsoft. Cukup buka Panel Kawalan dan lihat Sistem dan Keselamatan untuk mencari pilihan kemas kini. Jalankan kemas kini untuk menentukan sama ada semua yang anda perlukan dimuat turun dan dipasang. Setelah selesai, mulakan semula komputer anda dan cuba buka Microsoft Outlook sekali lagi. Sekiranya masih tidak berfungsi, anda mungkin perlu membuang program dan memasangnya semula.