Cara Membeli Peratusan dalam Perniagaan

Membeli perniagaan mempunyai risiko yang jauh lebih rendah daripada memulakannya dari awal. Perniagaan yang berjaya dan mapan sudah mempunyai aliran tunai, reputasi yang baik dan kakitangan terlatih. Ia mempunyai rekod prestasi yang dapat anda gunakan untuk mengetahui berapa nilai pelaburan anda. Walau bagaimanapun, melabur dalam peratusan perniagaan bermaksud anda akan berurusan dengan pemilik bersama, mungkin selama bertahun-tahun. Itu membawa cabaran tersendiri.

Teliti Sasaran Anda

Membeli peratusan perniagaan tidak begitu mencabar dengan membeli semuanya, tetapi anda perlu menjawab beberapa soalan yang sama sebelum anda menulis cek itu:

  • Mengapa pemilik mencari pelabur baru? Adakah mereka berharap dapat berkembang? Berjuang dengan hutang?
  • Apa pandangan untuk masa depan, baik untuk syarikat ini dan untuk industri?
  • Adakah perniagaan mengawal bahagian pasaran yang cukup untuk tetap menguntungkan?
  • Adakah produk atau perkhidmatan syarikat telah berubah dari masa ke masa?
  • Adakah ia mempunyai bekalan bahan mentah yang diperlukan untuk produknya?

Dalam meneliti syarikat, berbincang dengan pelanggan, pembekal dan vendor yang ada mengenai syarikat tersebut. Hubungi agensi pelesenan, persatuan industri dan Biro Perniagaan yang Lebih Baik untuk melihat apakah ada masalah yang belum selesai.

Tentukan Peranan Anda

Sebelum melabur, jelaskan apa yang anda dapat sebagai balasan. Sekiranya anda mempunyai kepakaran dalam pengurusan atau industri, anda mungkin fikir anda harus membantu menjalankan syarikat. Pemilik mungkin lebih suka memotong cek untuk bahagian anda tetapi tidak memberi anda pendapat dalam pengurusan. Tidak ada yang salah dengan kedua-dua pendekatan itu, tetapi penting bagi anda berdua memahami peranan yang akan anda mainkan.

Sama pentingnya anda berada di halaman yang sama mengenai pembiayaan. Pelaburan perniagaan 10 peratus biasanya akan memberi anda bahagian keuntungan sebanyak 10 peratus. Kadang kala, potongan anda berbeza dengan peratusan pelaburan anda.

Apa sahaja yang anda setuju, dapatkan setiap perincian secara bertulis. Walaupun di antara rakan-rakan, perjanjian perniagaan berjabat tangan boleh menjadi masam. Sekiranya anda tidak memahami perjanjian bertulis, bayar peguam untuk menerangkannya kepada anda.

Berapa Banyak Risiko

Seiring dengan potensi keuntungan, adalah bijak untuk melihat potensi kerugian. Sekiranya semua unjuran salah dan perniagaan runtuh, bolehkah anda kehilangan pelaburan anda? Adakah kerugian itu menyakitkan untuk garis bawah atau bencana sehingga anda kehilangan rumah? Jangan melabur lebih banyak daripada yang anda mampu rugi.

Sama pentingnya adalah berapa lama wang anda boleh diikat? Sekiranya anda melabur $ 10,000, berapa lama anda akan mendapat pulangan? Adakah anda akan menerima peratusan keuntungan anda setiap suku tahun? Setiap tahun? Sekiranya anda memberikan kepakaran atau kemahiran, adakah anda mahukan gaji selain peratusan keuntungan?

Apabila anda mempunyai jawapan untuk semua soalan anda, anda boleh membuat keputusan sama ada membeli atau mencari tawaran yang lebih baik di tempat lain.

Kumpulkan Pasukan Penasihat

Sebelum melabur dalam perniagaan, adalah bijaksana untuk mendapatkan pendapat pakar mengenai keberkesanannya. Walaupun keputusan untuk melabur adalah tepat, penting untuk melindungi kepentingan seseorang dengan membuat kontrak dan dokumen lain yang berkesan.

Seorang akauntan, bersama dengan perancang kewangan, dapat menyemak penyata kewangan dan memberikan input sama ada pelaburan adalah idea yang baik. Penyiasat persendirian dapat melakukan usaha yang sewajarnya terhadap perniagaan dan pemiliknya untuk memastikan bahawa syarikat, dan orang yang menjalankannya, sihat. Akhirnya, seorang peguam harus menyemak semua kontrak dan perjanjian lain sebelum menandatanganinya dan menutup perjanjian tersebut.