Bolehkah Anda Melampirkan Paparan Luaran ke iMac?

Ternyata, persoalan bagaimana melampirkan paparan luaran ke iMac atau jenis peranti Mac lain, seperti MacBook, dan mempunyai penyediaan monitor dwi iMac , cukup umum dan merupakan cabaran penyelesaian komputer yang mudah diselesaikan.

Aspek Fizikal dan Sistem Operasi

Apple cuba menjadikan kerja anda lebih mudah. Langkah pertama adalah hubungan fizikal. Setelah disusun, sambungan perisian dapat dikendalikan dengan mudah. Setelah sambungan fizikal dibuat, sistem operasi akan melakukan selebihnya, dan akan menyesuaikan diri untuk menampung paparan kedua dengan mudah. Cabaran sebenarnya terletak pada hubungan fizikal agar berfungsi dengan betul.

Sebenarnya terdapat sebilangan faktor untuk menentukan cara menghubungkan paparan luaran dengan baik ke iMac anda. Beberapa faktor ini merangkumi model iMac yang anda miliki, serta usia komputer. Model terbaru dilengkapi dengan sambungan HDMI, serta dua port thunderbolt. Pro iMac dan MacBook yang lebih tua hanya mempunyai satu port thunderbolt dan tidak ada port HDMI sama sekali.

Paparan Luaran iMac

Sekiranya anda ingin mempunyai paparan luaran iMac , langkah pertama adalah menentukan model mac anda dan port mana yang tersedia. Anda tentu saja boleh mendapatkan kotak elektronik pihak ketiga untuk memudahkan kerja menyambungkan paparan luaran. Kotak-kotak ini dilengkapi dengan teknologi mereka sendiri. Namun, ada sejumlah masalah yang membuat banyak dari mereka tidak dapat diandalkan, seperti pencocokan warna, resolusi, dan kadar penyegaran. Juga, ia adalah kos tambahan yang mungkin belum tentu anda siapkan.

Secara amnya, jika anda ingin mencuba dan membuat sambungan sendiri, anda boleh mengelakkan penyelesaian pihak ketiga sama sekali. Selain itu, anda mungkin bersenang-senang melakukannya sendiri dan mungkin belajar satu atau dua perkara dalam prosesnya.

Memilih Paparan yang Betul

Setelah mengambil stok iMac anda, anda perlu mencari paparan yang tepat untuk melampirkannya. Anda perlu mencari paparan yang sesuai dengan port di iMac anda. Sekiranya anda cuba menyambungkan paparan dengan port DVI atau VGA ke port HDMI iMac anda, ini akan membuat anda sangat kecewa. Sebagai alternatif, jika anda tidak dapat menemui paparan seperti itu, penyesuai adalah pilihan yang baik. Dalam kes ini, ia akan menjadi penyesuai HDMI atau VGA atau DVI. Dengan penyesuai yang betul, anda seharusnya dapat menyambungkan paparan yang serasi dengan komputer lain ke port Thunderbolt iMac anda.

Satu Paparan Luaran

Ini sebenarnya perkara paling mudah yang boleh anda lakukan. Menambah monitor luaran ke iMac yang berumur kurang dari tiga tahun sangat mudah. Sekiranya anda menggunakan paparan Apple Thunderbolt, sambungannya adalah yang paling mudah yang pernah anda lakukan. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa paparan ini sangat mahal, tetapi, jika anda memilikinya, yang harus anda lakukan ialah menyambungkan paparan terus ke port Thunderbolt di iMac anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai paparan ini dan menggunakan paparan yang serasi dengan DVI atau VGA, maka anda harus menggunakan penyesuai Mini DisplayPort. Yang mesti anda buat ialah pasangkannya ke port Thunderbolt pada iMac anda dan kemudian sambungkan paparan kedua ke penyesuai.

Port HDMI atau Tidak?

Sekiranya iMac anda mempunyai port HDMI, anda boleh menyambungkan paparan kedua menggunakan port tersebut. Terdapat juga adaptor DisplayPort to HDMI yang tersedia untuk ini agar serasi dengan paparan anda.

Periksa port sambungan paparan luaran.

Mulakan dengan memeriksa port sambungan paparan luaran. Sebilangan besar dari mereka akan mempunyai port VGA atau port DVI, tetapi sebilangan dari mereka mempunyai port HDMI. Sekiranya sambungannya bukan HDMI, pertimbangkan untuk mendapatkan penyesuai untuk membuatnya atau periksa manual pengguna anda untuk melihat spesifikasi manual paparan yang anda gunakan.

Sahkan bahawa terdapat port Thunderbolt.

Perkara seterusnya adalah memeriksa iMac anda dan mengesahkan bahawa sebenarnya, ia mempunyai port Thunderbolt. Anda melakukannya dengan memeriksa simbol Thunderbolt tepat di atas pelabuhan. Sekiranya iMac anda dihasilkan sebelum tahun 2011, ia tidak akan mempunyai port Thunderbolt. Apa yang akan ada ialah DisplayPort.

Pilih kabel dan penyesuai yang betul.

Setelah mengetahui port di iMac dan paparan luaran, anda perlu mendapatkan kabel dan penyesuai yang betul. Untuk paparan luaran, beli kabel yang tepat untuk port pada paparan. Untuk iMac, beli penyesuai Mini DisplayPort yang membolehkan anda menyambungkan iMac ke paparan luaran. Penyesuai boleh digunakan untuk kedua-dua port Thunderbolt dan DisplayPorts. Penyesuai ini membolehkan anda menyambungkan iMac anda ke paparan luaran melalui HDMI, DVI, atau VGA.

Sambungkan iMac ke penyesuai.

Sambungkan iMac ke penyesuai terlebih dahulu dan kemudian kabel paparan luaran ke penyesuai. Paparan luaran kemudian harus disambungkan ke sumber kuasa dan dihidupkan. Dalam beberapa saat, paparan akan menunjukkan skrin yang sama dengan iMac anda. Pada menu Apple di desktop anda, lancarkan program "Keutamaan Sistem" dan klik pada pilihan berlabel "Menampilkan". Seterusnya, klik pada butang berlabel "Detect Displays" sekiranya paparan luaran belum dikenali oleh iMac anda.

Konfigurasikan paparan luaran.

Sekarang konfigurasikan paparan luaran anda sehingga meniru semua yang dipaparkan di iMac anda. Untuk melakukan itu, anda harus menyegerakkan resolusi mereka terlebih dahulu. Setelah selesai, pilih "Mirror Displays" di tab berlabel "Arrangement".

Di tab Pengaturan, anda akan diberi arahan tentang cara mengkonfigurasi paparan luaran anda sehingga anda dapat menggunakannya sebagai lanjutan dari desktop biasa anda.

Bagaimana dengan Pelbagai Paparan?

Proses menyambungkan beberapa paparan ke iMac anda sedikit lebih kompleks daripada menyambungkan satu paparan. Model tepat komputer anda adalah kuncinya. Pro iMac dan MacBook terbaru akan menyokong paparan terbina dalam serta dua paparan luaran. Resolusi asli disokong sepenuhnya pada monitor Mac , tentu saja. Namun, pada paparan luaran, anda hanya mendapat maksimum 2560 x 1600 piksel.

Bergantung pada model yang anda miliki, anda mungkin dapat menambahkan mana saja dari satu paparan tambahan hingga empat paparan tambahan. Bagi paparan mana yang serasi, kebanyakannya serasi dengan iMac. Sekiranya anda mampu, bagaimanapun, perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah mendapatkan paparan dengan port Thunderbolt. Ini adalah paparan yang sangat kuat, dan mampu lebih dari sekadar monitor sederhana.

Kelebihan Paparan Thunderbolt Terbaik

Salah satu kelebihan terbesar untuk mempunyai paparan Thunderbolt ialah ia boleh menjadi semacam stesen dok untuk iMac anda dan bahkan dapat menghidupkan komputer riba Mac melalui palam berkembar MagSafe dan port Thunderbolt. Ia juga mempunyai banyak ciri lain. Anda boleh melayari laman web Apple, di mana anda akan mendapat banyak maklumat mengenai masalah keserasian, termasuk jumlah paparan Thunderbolt pada setiap model Mac.