Cara Membuka atau Menutup Tab

Tab penyemak imbas menawarkan cara mudah untuk bekerja dengan beberapa laman web sekaligus tanpa mengacaukan skrin anda. Semua tab terdapat dalam satu tetingkap penyemak imbas, menjadikannya lebih mudah untuk beralih antara laman web juga. Sekiranya anda perlu bekerjasama dengan beberapa laman web, tab menjadikannya lebih mudah untuk mengikuti semua perkara. Penyemak imbas seperti Chrome, Opera dan Firefox menggunakan pintasan papan kekunci yang sama untuk membuka dan menutup tab. Internet Explorer 10, yang dilancarkan bersama Windows 8, memerlukan tindakan yang sedikit berbeza untuk membuka dan menutup tab.

Internet Explorer 10

1

Lancarkan Internet Explorer 10 untuk membuka halaman utama lalai anda.

2

Klik kanan di mana sahaja di halaman Web yang terbuka untuk memaparkan bar Tab di bahagian atas halaman. Sebagai alternatif, leret ke bawah dari bahagian atas skrin untuk membuka bar Tab.

3

Klik atau ketuk ikon "Tab Baru", yang diwakili oleh tanda "+" dalam lingkaran di bar Tab.

4

Klik atau ketuk butang "X" di sudut kanan atas mana-mana tab yang ditunjukkan pada bar Tab untuk menutup tab yang dipilih.

Penyemak Imbas Lain

1

Lancarkan penyemak imbas pilihan anda untuk membuka halaman utama lalai anda.

2

Klik ikon "Tab Baru" di bahagian atas tetingkap penyemak imbas di sebelah tab terbuka terakhir. Di Opera dan Mozilla Firefox ini diwakili oleh ikon "+" sementara Chrome dan versi Internet Explorer yang lebih lama memaparkannya sebagai tab kosong yang lebih kecil. Sebagai alternatif, tekan kekunci pintasan papan kekunci "Ctrl-" T "secara serentak untuk membuka tab baru.

3

Klik ikon "X" di sudut kanan atas tab untuk menutupnya. Sebagai alternatif, tekan pintasan papan kekunci "Ctrl-W" untuk menutup tab yang sedang dibuka.