Cara Melambatkan GIF Animasi dalam GIMP

Fail GIF animasi dapat menambahkan kehidupan ke laman web jika digunakan secara sederhana, atau berfungsi sebagai avatar forum yang menarik. Animasi GIF yang dimainkan terlalu cepat, dapat mengganggu atau menyukarkan penonton untuk melihat urutan gambar dengan betul. Menambah masa antara setiap gambar individu dalam GIF animasi akan melambatkan animasi dan dapat dilakukan dengan penyunting gambar perisian percuma seperti GIMP. GIMP dapat memaparkan fail GIF animasi sebagai lapisan gambar yang membolehkan anda mengubah kelajuan.

1

Buka GIMP dan klik "Fail" dari bar Menu.

2

Klik "Buka" dan pilih GIF animasi yang ingin anda edit.

3

Klik "Buka" untuk memuatkan gambar di GIMP dan kemudian klik tab "Lapisan". Tekan "Ctrl-L" jika tab Lapisan tidak kelihatan.

4

Klik dua kali lapisan bawah pada senarai lapisan dan ubah nilai antara tanda kurung untuk mengubah kelajuan animasi. Contohnya, jika nilainya diset ke "(100ms)" ubah menjadi "(200ms)" untuk menggandakan tempoh di mana gambar pada lapisan ditunjukkan semasa main semula.

5

Tekan "Enter" setelah mengubah nilai kelajuan animasi untuk melakukan perubahan. Sekiranya anda mengklik di mana sahaja tanpa menekan "Enter" terlebih dahulu, angka tersebut akan kembali ke nilai asal.

6

Ulangi proses untuk setiap lapisan yang disenaraikan untuk melambatkan kelajuan animasi GIF. Semakin tinggi nilai antara tanda kurung untuk setiap lapisan, semakin perlahan kelajuan animasi keseluruhan.

7

Tekan "Ctrl-S" untuk menyimpan perubahan dan menimpa fail GIF asal atau "Shift-Ctrl-E" untuk mengeksport animasi yang lebih perlahan ke fail baru.