Cara Menukar Lajur Ke Baris di Excel 2007

Sekiranya anda pernah memasukkan senarai panjang data perniagaan dan menyedari bahawa anda memerlukan maklumat ini berturut-turut dan bukannya di bawah lajur, anda boleh memanfaatkan ciri Transpose Excel 2007 untuk menyelesaikan masalah. Ciri ini mengambil data kolumnar yang disalin dan menempelkan maklumat ke dalam jumlah sel yang sama dalam satu baris. Namun, ada hadnya. Anda tidak boleh menampal sel yang dipindahkan ke sel yang bertindih dengan lajur yang disalin. Ini bermakna anda tidak boleh menyalin keseluruhan lajur dengan mengklik tajuk lajur dan menyalinnya ke seluruh baris; sebaliknya, anda mesti menyalin tepat julat data.

1

Buka hamparan anda di Microsoft Excel 2007.

2

Klik titik data pertama di lajur untuk memilihnya.

3

Tahan kekunci "Shift" dan klik titik data terakhir dalam senarai. Sekiranya titik tarikh ini tidak berada di lajur yang sama, anda akan menyerlahkan data dalam beberapa lajur. Anda boleh melakukannya, tetapi data yang dialihkan akan menempati bilangan baris yang sama dengan lajur yang dipilih.

4

Tekan "Ctrl-C" untuk menyalin data.

5

Klik kanan sel di mana anda mahu data yang dipindahkan muncul dan pilih "Tampal Khas." Sel terpilih ini mewakili sel kiri atas di mana data akan ditampal. Sebagai contoh, jika anda menyalin data dalam sel "A2" hingga "B10" dan memilih "C1" sebagai lokasi salinan awal, data akan disalin dalam sel "C1" hingga "K2."

6

Tandakan "Transpose" dan klik "OK" untuk memindahkan data.