Cara Memulakan Perniagaan Saya Sendiri Secara Online Secara Percuma

Sekiranya anda mempunyai semangat keusahawanan tetapi kekurangan dana, anda mungkin berminat untuk belajar bagaimana memulakan perniagaan anda secara dalam talian secara percuma. Walaupun memulakan perniagaan memerlukan sejumlah wang, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kos permulaan. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memulakan perniagaan anda sendiri dalam talian.

Bina Kedai Dalam Talian Percuma

Terdapat perkhidmatan hosting laman web percuma melalui penyedia seperti Wix atau Weebly. Mereka menyediakan antara muka drag-and-drop yang sederhana untuk membuat halaman web yang sederhana. Namun, anda harus berkongsi nama domain mereka, seperti example.weebly.com, dan mungkin harus meletakkan beberapa iklan mereka di laman web anda. Sekiranya anda ingin memiliki nama domain anda sendiri, anda boleh membayar yuran tahunan sekitar $ 10 hingga $ 15 setahun.

Pastikan laman web anda menarik, profesional dan bermaklumat. Ia perlu menggambarkan jenis perniagaan anda dengan tepat. Contohnya, jika anda menjual produk pejabat, anda tidak seharusnya menjadikan laman web kelihatan kebudak-budakan.

Gunakan Platform Jualan Dalam Talian yang Ada

Anda boleh menggunakan platform penjualan dalam talian yang ada seperti Amazon, Ebay atau Etsy untuk menjalankan perniagaan dalam talian anda sendiri secara percuma. Kelebihan terbesar adalah mereka sudah mempunyai pangkalan pelanggan yang besar yang dapat anda manfaatkan. Juga, jika anda ingin mengembangkan kedai anda di masa depan, anda boleh memanfaatkan perkhidmatan seperti perkhidmatan pemenuhan Amazon.

Pertimbangkan untuk Menggunakan Perkhidmatan Pengurusan Kandungan

Sekiranya anda menjalankan perniagaan bebas, seperti perniagaan perunding, pertimbangkan untuk menggunakan perkhidmatan pengurusan kandungan seperti WordPress atau Blogger. Mereka membolehkan anda mengiklankan perkhidmatan anda secara dalam talian secara bebas.

Sertailah Rangkaian Gabungan

Sertailah rangkaian afiliasi, seperti ShareASale atau CJ Affiliat, untuk memulakan perniagaan anda sendiri secara dalam talian secara percuma. Dalam pengaturan perniagaan afiliasi, pengiklan mapan menugaskan anda, penerbit, untuk mengiklankan produk dan perkhidmatan mereka. Anda boleh menghantar pautan afiliasi anda kepada rakan dan rakan sekutu atau menerbitkannya di laman web percuma anda.

Beberapa pengiklan juga memberikan gambar sepanduk yang diluluskan oleh syarikat kepada afiliasi. Apabila pengunjung mengklik pautan afiliasi anda dan membeli item yang diiklankan, anda akan menerima pembayaran komisen.

Produk Cetak atas Permintaan

Daftar untuk akaun dengan laman web penerbitan produk "cetak atas permintaan", seperti Zazzle atau Society6, sebagai cara lain untuk memulakan perniagaan dalam talian anda secara percuma. Dalam banyak kes, anda boleh membuat reka bentuk tersuai, memuat naiknya ke produk yang ditawarkan, termasuk kemeja-T dan mug, dan menjual item tersebut secara dalam talian secara percuma. Kumpulkan pembayaran royalti apabila orang membeli produk dari kedai web anda.

Kedai ini juga didirikan atas nama anda secara percuma dalam banyak kes. Perkhidmatan penerbitan produk dalam talian menghasilkan dan menghantar barang anda kepada pembeli, kemudian menerima peratusan setiap penjualan.

Pasarkan Perniagaan Anda Secara Dalam Talian

Cara percuma yang bagus untuk memasarkan perniagaan anda dalam talian adalah dengan membuat kandungan video mengenai perkhidmatan atau produk perniagaan anda di Youtube. Mungkin memerlukan masa untuk membangun khalayak, tetapi ini adalah salah satu cara terbaik untuk menjadikan diri anda sebagai penguasa dan mendapatkan penonton yang setia. Kadang kala, anda tidak perlu menjual barang langsung dalam video anda.

Sebagai contoh, beberapa jenama pakaian kecergasan baru, seperti Alphalete dan Gymshark, membuat video di belakang tabir yang menunjukkan hari penonton dalam video gaya hidup mereka. Dengan melakukannya, mereka tidak hanya menjual pakaian olahraga, tetapi juga menjual gaya hidup tertentu. Ini adalah kaedah percuma yang bagus untuk memasarkan perniagaan anda.

Gunakan platform percuma seperti Facebook dan Instagram untuk memastikan membuat kandungan yang interaktif dan menarik. Sebagai contoh, jika anda adalah syarikat perunding landskap, cuba berikan petua bagaimana cara menjaga rumput anda dengan betul.