Apakah Penghantaran Darat Percuma?

Penghantaran darat percuma dapat mempermanis perjanjian membeli-belah dalam talian. Sekiranya anda membeli produk secara dalam talian, anda mungkin diminta membayar kos penghantaran untuk menghantar barang ke rumah atau pejabat anda. Walau bagaimanapun, jika anda menemui item yang harganya setanding dengan tawaran lain, yang tidak termasuk kos penghantaran, penghantaran percuma mungkin menawarkan penjimatan tambahan. Penghantaran darat biasanya memberikan penjimatan berbanding pilihan yang lebih pantas, jika anda boleh menunggu beberapa hari untuk penghantaran barang anda.

Membeli-belah dalam talian

Membeli-belah dalam talian mungkin memberi peluang untuk mencari tawaran dari keselesaan kediaman anda. Dengan menggunakan Internet, anda dapat membeli-belah untuk item yang anda mahukan dari pelbagai peniaga dalam talian. Biasanya, pembelian barang secara dalam talian dihantar melalui perkhidmatan penghantaran atau dihantar ke lokasi berhampiran peniaga untuk anda ambil. Harga penghantaran sering berbeza antara peniaga. Beberapa peniaga boleh mengiklankan penghantaran atau perkhidmatan penghantaran percuma untuk mendapatkan kelebihan daya saing.

Penghantaran Udara

Pedagang menggunakan perkhidmatan penghantaran udara untuk menghantar barang yang sensitif pada masa. Umumnya, kos untuk perkhidmatan penghantaran udara lebih mahal daripada mod pengangkutan lain, kerana syarikat penghantaran akan menggunakan pesawat kargo untuk mengirimkan barang anda bersama dengan pengiriman lain ke pusat operasi serantau. Biasanya, pemandu tempatan mengangkut barang tersebut ke alamat yang anda tetapkan. Perkhidmatan penghantaran udara sering digunakan untuk pembeli yang perlu menerima pembelian semalaman atau dalam dua atau tiga hari.

Penghantaran Darat

Penghantaran darat secara amnya dihantar melalui perkhidmatan pengangkutan. Sebilangan besar penghantaran barang melibatkan pengangkutan kereta api atau traktor-treler. Penghantaran darat biasanya memerlukan lebih banyak masa untuk menghantar barang anda daripada perkhidmatan penghantaran udara. Sebagai contoh, satu paket yang berasal dari New York menuju ke California melalui perkhidmatan penghantaran darat, biasanya memakan masa beberapa hari. Item yang sama dihantar menggunakan perkhidmatan penghantaran udara dapat sampai ke lokasi yang paling diinginkan dalam beberapa jam atau pada hari kerja berikutnya.

Pertimbangan

Perkhidmatan penghantaran seperti US Postal Service, United Parcel Service dan FedEx menawarkan pelbagai pilihan penghantaran. Secara amnya, kos penghantaran lebih mahal untuk pilihan penghantaran hari berikutnya atau dua hari. Kos penghantaran biasanya merupakan caj pihak ketiga yang diturunkan oleh pedagang kepada pembeli. Anda mungkin akan menerima penghantaran darat secara percuma pada pembelian tertentu, jika peniaga memasukkan kos penghantaran dengan pesanan anda. Tawaran penghantaran darat percuma mungkin diberikan pada item tertentu, namun, beberapa pedagang mungkin tidak menawarkan pilihan penghantaran percuma.