Gejala Bekalan Kuasa Buruk

Segala jenis kegagalan komputer boleh menjadi masalah bagi perniagaan anda, tetapi bekalan kuasa yang buruk boleh menjadi masalah yang menyedihkan untuk didiagnosis. Apabila komputer anda tidak mendapat kuasa yang diperlukan, hasilnya boleh menjadi tingkah laku yang tidak menentu, penutupan yang tidak tetap, atau kegagalan yang luar biasa. Belajar untuk melihat tanda-tanda bekalan kuasa yang buruk dapat membolehkan anda mengganti bahagian yang gagal sebelum menyebabkan kerosakan pada perkakasan lain di dalam casing komputer.

Ketidakstabilan

Salah satu tanda masalah kuasa adalah ketidakstabilan sistem di bawah beban. Ini boleh menjadi gejala yang sukar untuk didiagnosis, kerana banyak perkara yang berlainan dapat menyebabkan kesalahan dan kerosakan secara rawak. Sekiranya anda dapat mengesampingkan masalah perisian, sektor cakera keras yang tidak baik, dan virus, kemalangan yang tidak dapat dijelaskan secara berterusan dapat menyebabkan kegagalan bekalan kuasa. Anda harus mengambil perhatian khusus jika kemalangan sepertinya lebih kerap berlaku semasa menjalankan program intensif CPU atau grafik, kerana tindakan ini memerlukan arus lebih banyak dari bekalan kuasa dan akan menjadi petunjuk masalah yang baik.

Isu Video

Gejala lain yang mungkin menunjukkan masalah kuasa adalah ralat video yang tidak dapat dijelaskan. Walaupun kad video khas untuk komputer perniagaan adalah model mewah, beberapa GPU yang lebih kuat menuntut lebih banyak kuasa dari sistem, dan dalam beberapa kes, mempunyai penyambung kuasa khas mereka sendiri. Sekiranya syarikat anda bekerja dengan program pemodelan 3D dan kerusakan sering terjadi ketika beralih ke mod 3D atau ketika melakukan tugas intensif grafik, itu mungkin masalah bekalan kuasa.

Kebisingan dan Bau

Walaupun kegagalan bekalan elektrik kecil boleh menyebabkan kuasa elektrik yang tidak mencukupi ke komponen penting, kegagalan besar boleh menyebabkan masalah perkakasan. Sekiranya anda menyedari komputer pejabat tiba-tiba mengeluarkan bunyi yang berbeza, dengarkan mesin dan lihat apakah anda dapat mengasingkan komponen dari mana bunyi itu berasal. Sekiranya kipas bekalan kuasa tiba-tiba mula mengeluarkan bunyi yang lebih kuat, perkakasan mungkin sedang keluar. Sekiranya anda mengesan bau yang teruk atau panas, anda harus mematikan komputer dengan segera, kerana dalam kes yang jarang berlaku, bekalan kuasa yang tidak dijaga dengan baik boleh menyebabkan kebakaran elektrik.

Kegagalan Lengkap

Gejala utama bekalan kuasa yang teruk adalah ketidakupayaan untuk menghidupkan komputer anda. Sekiranya menekan suis kuasa di bahagian depan casing tidak melakukan apa-apa, periksa suis pada bekalan kuasa itu sendiri untuk memastikan bahawa ia berada dalam kedudukan Hidup. Sebilangan bekalan mempunyai pemutus litar luaran yang mungkin tersekat, dan jika memanipulasi kawalan luar tidak membantu, buka casingnya untuk melihat apakah komponen dalamannya mempunyai kuasa. Sekiranya kipas CPU dan kad grafik tetap diam, dan tidak ada lampu yang menyala di papan induk, itu adalah tanda pasti bahawa tidak ada daya yang mengalir dari bekalan kuasa dan ia perlu diganti.