Bagaimana Menambah Gradien di InDesign

Gradien adalah gabungan warna atau warna yang beransur-ansur dengan warna yang sama yang dapat menghasilkan kesan visual yang jelas dalam projek InDesign. Anda boleh menggunakan kecerunan sebagai latar belakang atau bentuk dalam dokumen anda, atau menetapkan warna teks anda dari padat hingga kecerunan. Gradien dalam InDesign boleh linier, di mana warnanya berubah melintasi kecerunan dari satu sisi objek ke sisi lain. Gradien juga boleh berbentuk radial, di mana warnanya berubah dari tengah objek ke sisi.

1

Buka Adobe InDesign. Buat dokumen baru atau buka dokumen yang ada.

2

Klik "Window" dan pilih "Swatches." Klik ikon "Menu" panel Swatch dan klik "Swadi Gradien Baru."

3

Masukkan nama untuk swatch baru di medan teks "Swatch Name". Klik "Linear" atau "Radial" dari menu drop-down "Type". Klik "RGB" untuk warna berhenti.

4

Klik hentian warna pertama di bawah gelangsar "Gradient Ramp". Seret slaid "Merah", "Hijau" dan "Biru" ke warna pertama dalam kecerunan. Klik pemberhentian warna kedua di bawah gelangsar "Gradient Ramp" dan sesuaikan warna menggunakan slaid warna.

5

Klik ikon "Diamond" di atas "Gradient Ramp" dan luncurkannya ke kiri atau kanan untuk menukar bahagian tengah kecerunan, di mana setiap warna berada pada 50 peratus.

6

Klik alat "Rectangle Frame" atau "Ellipse" pada bar alat. Gunakan tetikus anda untuk melukis bentuk pada dokumen anda. Seret swadi kecerunan ke dalam bentuk untuk menerapkan kecerunan.

7

Klik alat "Teks" di bar alat. Lukis bingkai teks dengan tetikus anda. Pilih ukuran huruf dan fon dari panel Properties di bahagian atas tetingkap. Taipkan teks anda. Tahan butang tetikus semasa anda menyeret teks untuk menyerlahkannya. Seret swadi kecerunan ke teks yang diserlahkan untuk menukar warna pepejal ke kecerunan swatch.