Cara Menguji Jika PC Mempunyai Kad Audio

Komputer tidak dapat menghasilkan audio tanpa kad suara. Kad ini menukar isyarat digital ke format analog, dan sebaliknya, membolehkan PC merakam dan merakam suara. Sebilangan kad dilekatkan pada papan induk, sementara yang lain dipasang ke slot pengembangan. Tidak seperti kad pengembangan, peranti onboard murah untuk dihasilkan, jadi kebanyakan PC moden dihantar dengan audio bersepadu. Komputer lama yang berjalan pada perkakasan lama, mungkin kekurangan sokongan audio. Windows menyediakan beberapa alat yang boleh anda gunakan untuk memeriksa status perkakasan stesen kerja anda. Walaupun PC anda menyertakan kad suara, bergantung pada usia komputer, peranti mungkin tidak berfungsi lagi.

1

Tekan "Windows-R" untuk membuka Run, ketik "devmgmt.msc" ke dalam kotak dialog dan kemudian klik "OK" untuk membuka Device Manager.

2

Kembangkan "Pengawal Suara, Video dan Permainan." Sekiranya tidak ada peranti audio yang disenaraikan atau jika anda tidak melihat kategori sebelumnya, komputer tidak mempunyai kad suara.

3

Tekan "Windows-W," ketik "suara" ke dalam carian dan kemudian klik "Ubah Tetapan Kad Bunyi."

4

Pilih peranti main balik anda, klik butang "Konfigurasikan" dan kemudian klik "Uji" untuk memainkan semula audio melalui pembesar suara kiri dan kanan. Sekiranya komputer gagal memainkan bunyi, kad mungkin rosak.